Deprem bölgesinde dönüşüm devam ediyor: Ödemelerin yarısı devlet tarafından karşılanacak

Deprem bölgesini yeniden ayağa kaldıracak olan yeni proje hayata geçiyor. Buna göre TOKİ rezerv alanı dışında vatandaşa yıkılan evinin yerinde konut yapılması izni verilecek. Zemin testlerinin sağlam çıkması durumunda 5 kata kadar ev yapımına izin verilecek. Arsa müsaitliği durumunda yatay genişleme izninin de sağlanacağı projenin yarısı devlet tarafından karşılanacak.

25.06.2023-11:27 - (Son Güncelleme: 25.06.2023-18:02)

Kahramanmaraş merkezli depremlerden zarar gören 11 ilde yapılan konut inşaatları hızla sürüyor. Depremzedelerin evlerine bir an önc kavuşturulması için süren çalışmaların dışında yeni bir proje daha hayata geçirilecek. Buna göre, TOKİ rezerv alanı dışında vatandaşa yıkılan evinin yerinde konut yapılması izni verilecek. Zemin testlerinin sağlam çıkması durumunda 5 kata kadar ev yapımına izin verilecek. Arsa müsaitliği durumunda yatay genişleme izninin de sağlanacağı projenin yarısı devlet tarafından karşılanacak.

Depremzedeler süratle evlerine kavuşacak

Sabah’ta yer alan habere göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanan Kabine'de deprem bölgesindeki evlerin bir an önce tamamlanıp vatandaşlara teslimi ile ilgili yeni projeler tartışıldı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki yaptıkları hazırlıklar ile ilgili bilgi verdi. Özhaseki, yeni bir model üzerinde çalıştıklarını kamuoyu ile de paylaştı.

Deprem Konut

Detaylar ortaya çıktı

Üzerinde çalışılan modelin detayları ortaya çıkmaya başladı. İşte deprem bölgesinde yerinde dönüşümün projesinin detayları:

Depremde evi yıkılan vatandaşa iki seçenek sunulacak. TOKİ'nin rezerv alanlarına yapacağı deprem konutlarının yanı sıra vatandaşın yıkılan evinin bulunduğu yere de konut yapmasına izin verecek.

Depremzede ya TOKİ ya da kendi arsasına yapılacak evle ilgili tercihte bulunacak.

Yıkılan evin yerine yeniden ev yapmak isteniyorsa, apartman malikleri ortak karar alacak. Karar sonrası gerekli başvurular yapılacak.

En fazla 5 kat yapılabilecek

Başvuru sonrası yıkılan binanın zemin etüdü yapılacak. Buranın zemininde sıvılaşma var mı, ne şiddette bir depreme dayanabilir, tespit edilecek.

İnşaat yapılmasına uygun ise devletin de desteği ile yıkılan evin yerine 4- 5 katı geçmemek üzere yenisi yapılabilecek. Hiçbir şekilde bunun üzerinde bir yapılaşmaya izin verilmeyecek.

Bu nedenle maliklerin aralarında anlaşması koşulu aranacak. Arsa müsaitse, yatay olarak bina genişletilecek. Tüm maliklerin ev sahibi olması sağlanacak.

Deprem Konut-1

Yüzde 40-50 hibe

Devlet, yerinde dönüşümde yapılacak evin maliyetinin yüzde 40 ya da 50'sini karşılayacak. Bu konuda son kararı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verecek. Kalan bölüm için uygun faiz ve vadeli kredi kullandırılacak.

Dere yatakları ve fay hatları yapılaşmaya kapalı olacak

Dere yatakları ya da fay hatlarına yakın yerlerde yerinde dönüşüm uygulanmayacak. Buralar yapılaşmaya tamamen kapalı olacak. Evi bu alanlarda olanlar TOKİ konutlarından alacak.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal