Denizli'de 2000 Yıllık Güneş Saati

Denizli’deki Laodikya Antik Kenti’nde yaklaşık 2000 yıllık bir güneş saati bulundu.

19.03.2020-11:55 - (Son Güncelleme: 19.03.2020-11:53) Denizli'de 2000 Yıllık Güneş Saati
Unesco Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Laodikya Antik Kenti’nin Batı Tiyatrosu’nda yapılan kazı çalışmalarında 2000 yıllık güneş saati ortaya çıktı.

Saatin üst bölümünde Grekçe ile yazılan kış mevsimi (Ksimerini), saatin orta bölümünde gün dönümü (Isimerini), gece ve gündüzün eşitliğini, alt bölümünde ise yaz mevsimi (Terini) adları yazıları bulunuyor.

Saatin üst kısmının ortasında ise gölge çubuğu (Gnomon) yer alıyor. Çeyrek küre biçimindeki güneş saatinde gnomon çubuğu gölgesi, mevsim ve aylara göre bakılıyordu.

Laodikya Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, sosyal medya hesabından bulunan güneş saati hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Laodikeia Batı Tiyatrosu’ndan 2 bin yıllık çok özel bir güneş saati: üst bölümde Grekçe olarak Ksimerini yani kış, orta bölümde Isimerini yani gün dönümü, gece ve gündüzün eşitliği, alt bölümde Terini yani yaz adları yazılı. Üst ortada Gnomon çubuğu yerleştirme bölümü yer alıyor. Güney yöne bakan küresel (tam kürenin 1/4’ü) güneş saatinde gnomon çubuğu gölgesi mevsim ve aylara göre bakılıyordu ve günün zamanını gösteriyordu. Unik ve emsalsiz bir örnek.”
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal