Denetim zamanında marketler aranıyor demişti: Fatih Altaylı’nın iddiasına yanıt geldi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Fatih Altaylı tarafından gündeme getirilen "TÜİK, TÜFE hesaplaması için denetim zamanında marketleri arayarak etiketleri artırmayın talimatı veriyor" iddiası hakkında açıklama yaptı. İşte detaylar…

05.10.2023-09:37 - (Son Güncelleme: 05.10.2023-17:23)

Gazeteci Fatih Altaylı’nın "TÜİK, TÜFE hesaplaması için denetim zamanında marketleri arayarak etiketleri artırmayın talimatı veriyor" iddiasına Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan açıklama geldi.

İletişim Başkanlığı, Altaylı'nın iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Fatih Altaylı’nın iddiasına yanıt geldi

Akşam’ın haberine göre; dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

Fatih Altaylı'nın iddiası yalanlandı

"Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK) tarafından TÜFE sepetindeki mal ve hizmet fiyatları, uluslararası norm ve standartlar çerçevesinde; alandan veri derleme, barkod tarama verilerinin kullanımı ve web scraping (veri kazıma) yöntemiyle detaylıca derlenmektedir.

Zincir marketlerdeki denetlemeler, barkod tarama yöntemiyle doğrudan kasadan geçen ürünlere ait günlük veri toplama yöntemiyle yapılmaktadır. Dolayısıyla ilgili iş yerlerine fiziksel olarak ayın belirli bir gününde ziyaret gerçekleştirilmesi ve ayın belirli bir gününde veri derlenmesi gibi bir yöntem söz konusu değildir.

Bazı basın yayın organlarında yer alan "TÜİK, TÜFE hesaplaması için denetim zamanında marketleri arayarak etiketleri artırmayın talimatı veriyor" iddiası doğru değildir."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal