Demirhindi Nedir? Demirhindinin Faydaları Nelerdir? Demirhindi İle Zayıflamak Mümkün mü?

Osmanlı mutfağında kullanılan ve biraz ekşimsi bir tada sahip olan demirhindi hakkında merak edilenleri sizin için bir araya getirdik. Peki, demirhindi nedir? Demirhindinin faydaları nelerdir? Demirhindi ile zayıflamak mümkün mü? Detaylar haberimizde…

05.10.2020-14:07 - (Son Güncelleme: 05.10.2020-14:13) Demirhindi Nedir? Demirhindinin Faydaları Nelerdir? Demirhindi İle Zayıflamak Mümkün mü?

Demirhindi, hem tıbbi hem de mutfakta kullanılabilen lezzetli, tatlı ve ekşi bir meyvedir. Yaprak dökmeyen demirhindinin yaprakları ve uzun kahverengi kabukları ile baklayı andırıyor. Bakla görünümüne sahip olan bu meyve içerisinde demirhindi meyvesi olan yapışkan, etli, sulu bir hamurdur. Demirhindi meyvesinin etli sulu ve hamurumsu bu kısmı tüketilebilmektedir. Hem tatlı hem de ekşi ekşi olduğu için birçok kişi tarafından sevilerek tüketilmektedir.

DEMİRHİNDİ NEREDE YETİŞİR?

Demirhindi ağacı, Afrika'nın tropikal bölgelerine, özellikle de Sudan'a özgü bir ağaçtır, ancak dünyanın neredeyse tüm tropikal bölgelerine ekimi yayılmıştır çünkü bu, yararlı ve sık tüketilen bir beslenme kaynağıdır. Binlerce yıldır yetiştirilen demirhindi muhtemelen 5000 yıl önce Asya'ya doğru yol almıştır. 500 yıl öncesine kadar, İspanyol kaşifleri tarafından Amerika'ya doğru yol almıştı. Güney Amerika ve Meksika dünyanın en büyük tüketicileri ve demirhindi üreticileri olmaya devam etmekte.

DEMİRHİNDİ İLE NELER YAPILIR?

Olgunlaştıktan sonra kurutularak baharat haline getirilebilen demirhindi tatlılara eklenebileceği gibi çiğ bir meyve olarak da tüketilebilir. Demirhindi, sık sık reçellerde ve soslarda kullanılır, hatta dünyanın bazı bölgelerinde kurutulmuş ve işlenmiş şekerler haline de getirilir. Demirhindi insan sağlığı açısından faydalı olmasından dolayı Asya ve Güney Amerika'da çorba ve yemeklerde her zaman kullanılmaktadır.

DEMİRHİNDİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Sindirimi Arttırır

Demirhindi içeriğinde bulunan yüksek miktardaki diyet lifi sayesinde, doğal bir müshil olarak kabul görür. Demirhindiyi meyve veya baharat olarak tüketmek, sindirim sisteminin verimliliğini artırır, lif içeriği sayesinde dışkıyı toplayabilir, bu sayede bağırsak yolunun düz kaslarından kolayca geçebilir. Demirhindi, ayrıca, besinlerin daha hızlı çözülmesine yardımcı olabilecek safra aktivitesini ve lifin sindirimi hızlandırmak için mide sularını uyaran bir maddedir.

Bunların yanı sıra, kişinin kronik kabızlıktan şikayeti olduğu durumlarda onu güçlü bir müshil haline getirir. Ancak demirhindi garip bir şekilde lif miktarından dolayı gevşek dışkılarında azaltılmasını sağlar. Yapılan araştırmalarda kronik ishale de iyi geldiği ortaya çıkmıştır.

Kalp Sağlığını Korur

Demirhindiyle ilgili yapılan çalışmalar, kan basıncını ve kolesterolü azalttığını ortaya koymuştur. Demirhindinin içeriğinde bulunan lif, kolesterolün azalmasıyla ilişkilidir, çünkü fazla LDL kolesterolü damarlardan ve arterlerden ayırır. Demirhindinin içeriğinde bulunan potasyum, kan basıncındaki azalmadan sorumlu olabilir, çünkü kardiyovasküler sistem üzerindeki stresi azaltan bir vazodilatatör olarak bilinir. Demirhindinin içeriğinde bulunan C vitamininin etkileyici seviyesinin de onunla bir ilgisi vardır. C vitamini, serbest radikallerin etkisini azaltabilen önemli bir antioksidandır. Kalbe bağlı sağlık sorunlarının giderilmesine yardımcı olur.

Dolaşımını Artırır

Demirhindi, tek bir porsiyonuyla günlük vitamin ve mineral ihtiyacının yüzde 10'nundan fazlasını karşılar. Vücuttaki sağlıklı bir demir kaynağı, vücuttaki uygun kırmızı kan hücresi sayısını garanti eder, bu da farklı kasların ve organların uygun şekilde çalışmasını sağlar. Aynı zamanda, demir eksikliği, zayıflık, yorgunluk, baş ağrıları, kognitif bozukluklar ve mide sorunlarıyla karakterize olan anemiye yol açar. Anemiyi tedavi edebilmek için bol bol demirhindi tüketmeniz gerekir.

Sinir Fonksiyonunu İyileştirir

Demirhindinin içeriğinde bulunan en önemli vitaminlerden biri B kompleksidir. B vitamini familyasının önemli bir parçası olan demirhindi, sinir fonksiyonlarının iyileşmesini sağlar. Demirhindi aktif kalmaya ve aynı zamanda reflekslerin korunmasına yardımcı olabilecek sinir fonksiyonlarının yanı sıra kas gelişimini de geliştirmekten sorumludur.

Bağışıklığı Artırır

Demirhindinin içeriğinde bulunan yüksek miktardaki C vitamini ve diğer antioksidan etkiler, bağışıklık sitemini güçlendirmeye ve diğer mikrobiyal ve mantar hastalıklarından korumaya yardımcı olur. Aynı zamanda antiseptik ve antimikrobiyal etkilerinden dolayı vücuttaki parazit oluşumunu da azaltır. Özellikle demirhindi ekildiği tropik bölgelerde çocuklarda bağırsak kurtlarının ortadan kaldırır.

DEMİRHİNDİ İLE ZAYIFLAMA MÜMKÜN MÜ?

Demirhindi meyve veya bir baharat olarak kullanıldığında faydalanabilen eşsiz bileşiklerden biri hidroksisitrik asit (HCA) barındırmaktadır. HCA kilo kaybına bağlıdır, çünkü vücutta özellikle yağ depolamaya yardımcı olan bir enzimi engellediği görülmüştür. Aynı zamanda demirhindinin nörotransmitter serotonini artırarak iştahı bastırdığı bilinmektedir. Bu alanda yapılan araştırmalar halen devam etmektedir, fakat kilo verme ile ilgili olarak etkili sonuçlar gösterdiği bilinmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal