Deli Deli Küpeli Nerede Çekildi?

Yönetmenliğini Kartal Tibet’in yaptığı, senaryosunu Osman F. Seden’in yazdığı Deli Deli Küpeli filmi, 1986 yılında gösterime girmiştir. Ünlü oyun yazarı Cevat Fehmi Başkut’un Buzlar Çözülmeden adlı tiyatro eserinden yola çıkılarak çekilen filmde komedi oyuncusu Kemal Sunal başrolde yer almıştır.

16.07.2020-15:35 - (Son Güncelleme: 16.07.2020-15:31) Deli Deli Küpeli Nerede Çekildi?

Film, orijinal tiyatro eserinin adıyla, daha önce 1965’te de çekilmiş; orada da başrollerde Fikret Hakan ve Selda Alkor oynamıştır.

Sunal’a filmde birçok değerli oyuncu da eşlik etmiştir. Bu isimler; Melike Zobu, Yaman Okay, İhsan Yüce, Yavuzer Çetinkaya, Reha Yurdakul, Renan Fosforluoğlu, Fatoş Sezer, Uluer Süer’dir.

Film, siyasi bir sistem eleştirisi bağlamında, trajikomedya örneğidir. Yaklaşık bir buçuk saat sürmektedir. Türkiye’de yaşanan 12 Eylül döneminin izlerini de, fonda görebilmek mümkündür. Nüfuzlu insanların her tarafı mahvettiği bir ortamı düzeltmenin delilere düştüğü ironik bir çerçeve çizilir. Deli Deli Küpeli, insanı acı acı gülümseten bir eserdir ve her dönem rahatlıkla izlenebilir.

DELİ DELİ KÜPELİ FİLMİNİN KONUSU

Bir dönemin kült çalışmalarından biri olan Deli Deli Küpeli filminin konusu şu şekildedir:

Bir gün, yoğun kar yağışından dolayı yollar kapanır. Bunu fırsat bilen karaborsacı ve tefeci insanlar Anadolu’da bir ilçeyi ele geçirirler. Onlara karşı koymak isteyenleri de buranın eşkıyaları durdurmaya çalışır. Halk her yandan sıkıştırılmıştır. O esnada, akıl hastanesinden kaçan iki delinin yolları ilçeye düşer. Delilerden biri olan Şaban, beklenilen kaymakam zannedilir. O da bu rolü yadırgamaz ve gerçeği kimseye söylemez. Şaban’ın bölgeye kaymakam olarak atandığının sanılmasıyla, işler renk değiştirir. Yeni kaymakam, buradaki karaborsacılara, tefecilere ve eşkıyalara karşı, ilçe halkını savunmaya çalışır. Bundan ciddi şekilde rahatsız olmaya başlayanlar olur.

DELİ DELİ KÜPELİ FİLMİ NEREDE ÇEKİLDİ?

Deli Deli Küpeli filmi nerede çekildi diye sorulursa, Bolu’nun Elmalık Köyü’nde cevabı verilebilir.

Elmalık Köyü eski bir Çerkes bölgesidir, Çerkesçe adı Pedsiye Hable olarak bilinmektedir. Bolu kar yağışının en yoğun görüldüğü şehirlerden biridir. Elmalık Köyü de yağışın görüldüğü bu yerlerden biri sayıldığı için, Deli Deli Küpeli filmi için iyi bir fon oluşturmuştur. Ayrıca, iktisadi idari bilimler fakültesi olarak kullanılan okul binası da filmde yer almıştır.

Deli Deli Küpeli’nin çekildiği köy, şehrin merkezine yaklaşık 20 dakika uzaklıktadır.

Film hakkında ilginç durumlar da hasıl olmuştur. 2006 yılında Aydın’ın Kuşadası ilçesinde, kaymakamın izne çıkmasını fırsat bilen bir kişi, kendisini çevredekilere stajyer kaymakam olarak tanıtıp, birçok belgeye de imza atmıştır. Hatta, gerçek kaymak göreve geri döndüğünde kendisiyle tanışmış, onunla çeşitli etkinliklere katılmıştır. Bir ara durumdan şüphelenip, ‘‘sizin staj belgeniz nerede?’’ diye sorunca, staj yer olduğu iddia edilen kişi kayıplara karışmıştır.

2011 yılında da, daha önce filmin çekildiği Bolu’da, valilikten vatandaşlara bir açıklama yapılmış; son dönemlerde, kendisini vali, vali yardımcısı, valilikten gelen biri gibi tanıtıp, insanları kandıran kişiler olduğu ve bunlara itibar edilmemesi gerektiği belirtilmiştir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal