Dejavu nedir, neden olur? Dejavu TDK anlamı ve tarifi

Günlük hayatımızda en çok rastlanan olaylardan biride dejavudur. Birçok insan dejavu yaşar fakat anlamını bilmez. Sizler için dejavunun anlamını araştırdık. Dejavu nedir? Neden dejavu yaşarız? İşte detaylar.

26.03.2022-19:21 - (Son Güncelleme: 26.03.2022-19:21) Dejavu nedir, neden olur? Dejavu TDK anlamı ve tarifi

Günlük yaşantımızda anlamlarını bilmediğimiz birçok kelimeleri kullanırız. Anlamlarını bilmediğimiz kelimelerin hangi anlama geldiğini merak ederiz ve araştırırız.

dejavu nedir

Dejavu nedir?

Yaşanılan bir olayı daha önceden yaşamış gibi görmektir. Dejavu, daha önceden o anı olayı yaşamaktır. 

Neden Dejavu yaşarız?

Beynimiz yorgunluk ya da başka bir sebepten dolayı görüntü, ses vb. şeyleri giriş anı sırasında algılayamamasından kaynaklanabilir. Bu girdiyi beyin algıladığında sanki daha önceden bu anı yaşamış gibi bir his uyandırır.

Dejavu olmanın bir başka nedeni ise beynin sol lobi ile sol lobinin küçük zaman dilimi farkı ile olabileceğini söyleyebiliriz. Bir taraf diğer tarafa göre daha geç algıladığı için geç algılayan daha önce bu olayı yaşamış gibi uyandırır. Sinir aksonlarındaki küçük sapmadan kaynaklanabilir. Daha çok yoğun alkol aldıktan ertesi sabah gerçekleşebilir.

Bilimsel araştırmalara göre insanların %50'sinden fazla kişi dejavuyu bir kez de olsa yaşamışlardır. Fakat insanlar en son ne zaman dejavu yaşadıklarını hatırlayamazlar, unuturlar. 

TDK'da Dejavunun anlamı nedir?

Bir olayı önceden yaşamış olmak veya bir şeyi önceden görmüş olmak. 

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal