Dar gelirliye müjde: Borçlar silinecek

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Meclis çalışmalarına ara verilmişti. Meclis’in tekrar açılamasıyla EYT, gecikme faizi, idari para cezaları, borç yapılandırmaları gibi pek çok husus üzerinde çalışmalar yeniden başlanıyor. Borçların silineceği belirtilirken son başvuru tarihi olarak ise 30 Nisan karar verildi.

06.03.2023-15:08 - (Son Güncelleme: 06.03.2023-17:43) Dar gelirliye müjde: Borçlar silinecek

On binlerce kişinin gözleri uzun süredir gündemde olan borçların yapılandırılma düzenlemesindeki son duruma çevrili. Detayların Resmi Gazete’de yayımlanması vatandaşlar tarafından beklenirken AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş vergi affı konusunda detayları paylaştı. Ödeme kolaylığının sağlamağı ve bazı borçların ise silineceği duyuruldu.

Borçlar silinecek

Vergi affı düzenlemesi Genel Sağlık Sigortası primi borçları, tüm vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenci kredisi borçları ve destekleme primi borçlarını kapsıyor.

Vatandaşların vergi dairleri, gümrük müdürlükleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, il özel dairleri ve belediyeleri olan borçlarının yapılandırılacağı duyurdu. Bu kapsamda vergi, ceza, faiz gibi 2 bin TL’yi aşmayan borçlar kaldırılacak. 362 milyar dolar tutardaki borçlar 48 aylık süreçte ödenebilecek.

Son başvuru 30 Nisan

Son başvuru 30 Nisan

Elitaş, ödemelerin nasıl yapılacağını ilişkin olarak "Kanun hükümlerinden yararlanmak isteyenler 30 Nisan 2023'e kadar ilgili idareye başvuracak ve yapılandırma tutarlarını peşin veya taksitle ödeyebilecek. İlk taksit ödemeleri mayıs ayında yapılacak. Bu teklifle vatandaşların uzun süreli taksit isteklerini de yerine getiriyoruz. 2021'deki yapılandırmada 36 ay, 18 taksit şeklindeydi. Şimdiki teklifte 48 ay, 4 yıl olarak, yani her ay ödeyebilme imkanı mevcut.

Ayrıca peşin ödemeleri de teşvik ediyoruz. Peşin ödeme halinde yurt içi ÜFE tutarında yüzde 90 oranında indirim yapıyoruz. İdari para cezalarının peşin ödenmesi halinde ise aslından yüzde 25 indirim yapılıyor. Yapılandırılan borçların taksitli ödenmek istenmesi halinde ilk taksitin süresi içinde ödenmesi şartı korunuyor. Yani yapılandırmadan faydalanmak isteyen, öncelikle mayıs ve haziran taksitlerini aksatmadan ödemek mecburiyetinde." İfadelerini kullandı.

'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis'te kabul edilmişti. Depremin ardından Meclis'in açılmasıyla teklifin Meclis'ten geçmesi ve Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesi öngörülüyor.


Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal