Danıştay'dan milyonlarca vatandaşı ilgilendiren emsal karar çıktı!

Danıştay'dan milyonlarca vatandaşı ilgilendiren karar geldi. Babasının ölümünün ardından yetim maaşı alan genç, vergi borcunu ödeyemeyince hakkında icra takibi başlatıldı. Hakkında başlayacak haczin hukuksuz olduğunu öne sürdü. İşte haberin detayları...

07.05.2022-10:21 - (Son Güncelleme: 07.05.2022-10:21) Danıştay'dan milyonlarca vatandaşı ilgilendiren emsal karar çıktı!

Babasının ölümünün ardından yetim maaşı alıyordu. Vergi borcunu ödeyemeyen gencin hakkında icra takibi başladı. Haczin hukuksuz olduğunu iddia eden genç, İdare Mahkemesine müracaat etti. Mahkeme; davacının muhtelif vergi borçları sebebiyle yetim maaşı hesabına hakkında uygulanan haczin kaldırılması ve haczedilen tutarın iadesini yasaya uygun bulmuştur. Vergi Dairesi karara itiraz edince devreye giren Bölge İdare Mahkemesi kararı yerinde bulmuştur. Vergi Dairesi Başkanlığı bu kararı temyiz edince devreye Danıştay 3. Dairesi girmiştir. 

Danıştay'dan emsal karar 

2022 yılında emsal nitelikte olan bir karara imzasını atan Danıştay, yetim maaşını vergi borcun yüzünden kesilmeyeceğine hüküm getirdi. Verilen Danıştay kararında, ''5434 sayılı Kanun çerçevesinde ölüm aylığı alanların ödemelerine devam edileceği belirtildikten sonra işlemlerin nasıl yapılacağının sayma usulü ile belirlenmiş olduğu ve bu sayılan hükümler içerisinde hacizle ilgili herhangi bir düzenleme yer almadığı ortadadır.5510 sayılı Kanun çerçevesinde değinilen aylık ve gelirlerin haczedilebilmesi borçlunun muvafakatine bağlandığı halde davacının bu yönde bir muvafakatinin bulunmadığı anlaşıldığından uygulanan hacizde hukuka uygunluk görülmediği gerekçesiyle dava konusu haciz kaldırılmış, yapılan kesintinin iadesine karar verilmiştir" şeklinde ifade edildi.


Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal