Danıştay Köpek Saldırısında Valilik ve Belediyeleri Sorumlu Tuttu

Danıştay 8. Dairesi, sokak köpekleri tarafından bir vatandaşın ısırılmasında, ilçe belediyesinin yanı sıra büyükşehir belediyesi ile valiliğin de sorumlu olduğuna hükmetti.

01.07.2021-17:23 - (Son Güncelleme: 01.07.2021-17:23) Danıştay Köpek Saldırısında Valilik ve Belediyeleri Sorumlu Tuttu

Konya'nın Karatay ilçesinde yaşamakta olan bir vatandaş, sahipsiz sokak köpeklerinin saldırısına uğradı. Köpeklerin saldırdığı kişi, kuduz tedavisi oldu.

Yaşanan olay yüzünden idarenin hizmetinde ki kusur olduğunu iddiasında bulunan kişi, Karatay Belediye Başkanlığı aleyhine Konya 1. İdare Mahkemesinde 3 bin lira manevi tazminat istemi ile dava açtı.

SALDIRIYA UĞRAYAN KİŞİYE 3 BİN LİRA MANEVİ TAZMİNAT

Yargılamanın sonucunda mahkeme, yaşanılan kötü olayda ilçe belediyesinde hizmet kusuru olmadığına, başıboş köpeklerin saldırması yüzünden yara alan ve tedavi altına alınan davacının yaşadığı acı, elem ile üzüntüsünün bir nebze olsun hafifletilebilmesi amacı ile 3 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verildi.

Yerel mahkemenin aldığı kararda, insan ve çevre sağlığı yönünden tehdit oluşturacak sokak hayvanlarını toplayıp rehabilite etme hususunda davalı idarenin görevini gereği gibi yapmadığı ve kusur sorumluluğu bulunduğu ifade edildi.

Danıştay Başsavcılığı ise kararı kanun yararına temyiz istemi ile Danıştay 8. Dairesine taşıdı.

Başsavcılığın temyiz isteminde, köpek saldırısını ve tedaviyi doktor raporu ile ortaya koyan davacıya manevi tazminat ödenmesi hususunda hukuka aykırılık bir durum olmadığı ancak Konya Valiliği ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığının da hasım konuma eklenmeden yalnızca Karatay Belediye Başkanlığı husumet ile karar verilmesinde hukuka uyarlık görülmediği açıklandı.

HUKUKİ SONUÇLARI KALKMAMAK ŞARTI İLE KANUN YARARINA BOZULDU

Dosyayı görüşen Danıştay 8. Dairesi, Başsavcılığın kanun yararına temyiz istemini değerlendirerek istemi kabul etti ve hukuki sonuçları ortadan kalkmamak üzere kararı bozdu.

Dairenin kararında, Karatay Belediye Başkanlığının yanı sıra olayın özelliğine göre müteselsilen sorumluluğu bulunan valilik ile büyükşehir belediye başkanlığının da hasım konumuna eklenmesi gerekirken, sadece Karatay Belediye Başkanlığı husumetiyle karar verilmesinin yürürlükteki mevzuata aykırı olduğu belirtildi.

Büyükşehir Belediyesi Kanunu, Belediye Kanunu ve Hayvanları Koruma Kanunu'nun ilgili maddelerine atıfta bulunulan kararda, mevzuat hükümleri gereğince, başta köpekler olmak üzere sahipsiz hayvanların korunması, bakım ve gözetimi, saldırgan olanların eğitilmesi ve sahiplendirilmesi, hayvan bakım evlerinin kurulması gibi birtakım görev ve sorumlulukların valiliklere, büyükşehir ve ilçe belediyelerine ait olduğu ifade edildi.

Danıştay 8. Dairesi'nin kararında, "Olayda, ilgili mevzuat gereği sahipsiz hayvanların kontrolünü takip etmek, sahipsiz hayvanlarla ilgili sorunların tespiti ve bu sorunların çözümlerini karara bağlama konusunda görevli ve yetkili bulunan Konya Valiliğinin ve sahipsiz hayvanlara barınak yapmak, yaptırmak ve işletmek, işlettirmek görev ve sorumluluğu bulunan Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığının da hasım mevkiine alınması gerekmektedir." denildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal