Danimarka'da Camilere Toplu İbadet İzni

Danimarka'da coronavirüs tedbirleri çerçevesinde 13 Mart'ta kapatılan camiler tekrar ibadete açıldı.

19.05.2020-09:02 - (Son Güncelleme: 19.05.2020-09:00) Danimarka'da Camilere Toplu İbadet İzni

Danimarka'da coronavirüs tedbirleri çerçevesinde 13 Mart'ta kapatılan camiler tekrar ibadete açıldı.

Ülkede normalleşme planının ikinci aşamasının uygulamaya konması sonrası, Danimarka Kilise Bakanlığı kilise ve camilerde çeşitli inanç toplumlarında toplu ibadete müsaade edildi.

Kuralların hafifletilmesiyle birlikte, ülkedeki Türkiye kökenli cemaatin yoğun bir şekilde bulunduğu camilerin birçoğunda teravih namazı kılındı.

Camiler, Kilise Bakanlığının oluşturduğu 4 metrekare için bir kişilik alan, cemaat arasında sosyal mesafe kuralına uyulması, camidekilerin ellerini dezenfekte etmesi gibi coronavirüsle ilgili önlemlerin yönetmenlik kurallarına uyularak açıldı.

"KİŞİ BAŞI 4 METREKARELİK ALANLAR ÇİZDİK"

Danimarka İslam Toplumu altında faaliyet gösteren Kopenhag’daki Ayasofya Camisi Dernek Başkanı Abdul Vahit Kart, camide aldıkları tedbirleri şöyle anlattı:

"Kişi başı 4 metrekarelik alanlar çizdik, girişte dezenfekte şişelerimizi koyduk, abdesthanelerimizi kapattık, namaz kılmaya gelenlerin isimlerini ve telefon numaralarını da liste yapıyoruz, herhangi bir durumda yetkililer isterse verebilmek için."

Dernek Başkanı Kart, coronavirüs dolayısıyla cemaatin ilk gün camiye fazla katılımı olmadığını dile getirdi. Kart, vakit namazlarıyla birlikte Cuma namazlarını da camide kılacaklarını kaydetti. Ancak bayram namazını cemaatle birlikte kılmak için henüz bir karar almadıklarını sözlerine ekledi.

DANİMARKA İSLAM KÜLTÜR MERKEZLERİ BİRLİĞİ’NE BAĞLI CAMİLERDE AÇILDI

Danimarka İslam Toplumu’nun yanında Danimarka İslam Kültür Merkezleri Birliği’ne bağlı camilerde de teravih namazı kılındı. Danimarka Türk Diyanet Vakfı ise sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı açıklamada, camilerin yalnızca vakit namazlarına açık olacağını, cuma namazlarının camide kılınmayacağını belirtti.

Danimarka Türk Diyanet Vakfı, bayramda ise camilerde bakanlığın duyurduğu coronavirüs kurallarına riayet edilerek, bayram namazının kılınabileceğini ifade etti.

13 MART’TAN BU YANA KAPALI

Danimarka’da yeni tip coronavirüs kaynaklı ilk can kaybının yaşanması sonrası 11 Mart ve daha sonrasında aldıkları katı önlemleri duyuran Başbakan Mette Frederiksen, okulları tatil etmişti, kamu personelini eve göndermişti. Ayrıca Başbakan restoranlar, kafeler, kuaförler ve alışveriş merkezlerini kapatmış, 10’dan çok insanın toplanmasına ve kiliseler ve toplu ibadete de yasak getirmişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal