Dang Humması Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Bulaşır?

Oyuncu Leyla Bilginel, Tayland'da bir sivrisineğin sokması sonucu hayat mücadelesi veriyor. Oyuncuya Dang Humması teşhisi konuldu. Peki Dang Humması nedir, belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır?

13.06.2018-12:11 - (Son Güncelleme: 13.06.2018-12:03) Dang Humması Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Bulaşır?

Tayland'da Phuket'e yerleşen oyuncu Leyla Bilginel, bir sivrisinek ısırığı nedeniyle hayat mücadelesi veriyor. Hastaneye sevk edilen Bilginel'e Dang humması (Dengue Fever) teşhisi konuldu.

DANG HUMMASI NASIL BULAŞIR?

Aedes cinsi sivrisinekler tarafından taşınır ve bulaştırılır. Bu sivrisinek çoğu zaman temiz su kaynaklarını tercih ettiği için evlerde su basmaları, kanalizasyon boruları gibi mekanlar bu cinsin yaşaması için ideal olabilir, bu sebeple salgınlarda şehirsel yayılım da olabilmektedir.

DANG HUMMASI BELİRTİLERİ

Enfekte sivrisineğin ısırması ile Dang virüsü deriden geçer, kana karışır ve ateşin artmasının 24 saat ardından hastaların kanında bol miktarda olur. Dünya Sağlık Örgütünün son kategorilendirmesine göre Dang enfeksiyonları 4 klinik şekilde ortaya çıkabilir:

* Tanımlanamayan ateş yada viral sendrom
* Klasik Dang ateşi
* Dang hemorajik ateşi
* Dang şok sendromu
* Dang hemorajik ateşinde tablo, diğer etkilerle beraber 2-7 gün devam eden bir ateş ile özdeşleşmiştir. Ateşin düşmesinin ardından inatçı kusma, kuvvetli karın ağrısı ve soluk almada sıkıntı gibi belirtiler olabilir. Bunlar periferal damarların geçirgenliğinde aşırı yükselişe bağlı olarak karın ve akciğer zarı boşluklarında sıvı toplanmasıyla neticelenecek 24-48 saatlik bir dönemin başlangıdır. Eğer tedavi ile iyileştirilemez ise dolaşım yetmezliği ve şok ile hasta hayatını kaybeder.

Dang ateşinin akla getirilmesinde şu öykü ve bulgular yol gösterici olabilir:

* Ani başlangıçlı minimum 2-7 gün devam eden akut ateşli hastalık,
* Baş ağrısı, göz arkasında ağrı,
* Kas ve eklem ağrıları,
* Döküntü ve kanama işaretleri (burun kanaması, dişeti kanaması, cilt altı kanaması…),
* Aynı yer ve zamanda Dang vakalarının tespit edilmesi ve temas öyküsü,
* Endemik bölgeye seyahat öyküsü,

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal