Ramazanın gelmesiyle birlikte dinin yönden orucun nasıl tutacağı ve kusur işlememek için ne yapılması gerektiği merak konusu olmuştur. Kişiler gün boyu tuttukları oruçlarının boşa gitmemesi ve her hangi bir kusur işlememek için detaylıca konu üzerine araştırmalar yapmaktadır. ''Orucu bozan şeyler'' üzerine araştırma yapan insanlar bunların başında ''Cünüpken Sahur Yemeği Yenebilir mi, Oruca Niyet Edilebilir mi?'' gibi soruların cevabına gelin birlikte bakalım.
Ramazan ayının gelmesi ile birlik, neler yapılmalı neler yapılmamalı gibi merak edilen konular araştırılmaya başladı. Orucu ne bozar? Oruç tutarken duş alabilir miyiz? Fakat en çok merak edilen soru cünüpken sahur yemeği yenebilir mi, oruca niyet edilebilir mi?
Sorunun cevabı galerimizde...
Cünüp olan kimsenin elini, ağzını yıkamadan yiyip içmesi mekruhtur (uygun görülmemiştir).
Namaz abdesti alıp ondan sonra yemek yemesi tavsiye edilmiştir.
Bu mümkün olmazsa elini, ağzını yıkadıktan sonra, boy abdesti almadan sahur yemeği yemesinde bir sakınca yoktur.
Oruçlu iken rüyada ihtilam olmak orucu bozmadığı gibi, gusletmeyi geciktirerek cünüp olarak sabahlamak da oruca bir zarar vermez. Ancak, zorunlu bir durum olmadıkça, hemen boy abdesti alınmalıdır.
Ağız veya burundan su yutulmadıkça yıkanmakla veya gusül abdesti almakla oruç bozulmaz. Bu durumda gusül alırken gargara yapmadan ağzın yıkanması tavsiye edilmiştir.
Hz. Aişe ve Ümmü Seleme Radıyallahu Anhümânın kendisine şunu haber verdiklerini söylemiştir:
“Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem Ramazan ayında, rüya sebebiyle olmaksızın cünüp olarak fecir (sabah namazı) vaktine ulaştığı olurdu da, kalkıp yıkanır ve orucunu tutardı.” (Buhari, Savm: 22, 25; Müslim, Sıyâm: 76; Muvatta, Sıyâm: 12; Ebu Dâvud, Savm: 36; Tirmizî, Savm: 63; Nesâi, Tahâret: 123)
Hz. Aişe (r.a.) dan yapılan rivayete göre, bir adam, Rasulüllah (s.a.v.) Efendimize sordu: "(Sabah) namazı vakti girer de ben de cünüp bulunursam, o takdirde oruç tutayım mı?" Bunun üzerine Rasulüllah (s.a.v.) Efendimiz ona şöyle buyurdu: "Ben de cünüp olduğum bir halde (sabah) namazı vakti giriyor ve ben oruç tutuyorum." Adam bu defa şöyle dedi: "Ya Rasulallah! Sen bizim gibi değilsin; Cenab-ı Hak senin geçmiş ve gelecek günahlarını affetmiştir." Peygamber (s.a.v.) ona şöyle dedi: "Allah'a and olsun ki, sizden daha çok Allah'tan saygı ile korkmakta olduğumu ve nelerden sakınmamı sizden daha iyi bildiğimi ummaktayım. Müslim/siyam: 79