Cumhuriyetin 100. yılında kritik belge: İlk kez Çanakkale’de ortaya çıktı

Çanakkale’deki başarısıyla Anafartalar Kahramanı unvanını kazanan Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili Cumhuriyetin 100. yılında dikkat çeken bir belge ortaya çıktı. Belgede Atatürk'ün Anafartalar Grup Komutanlığına atandıktan sonra Grup Kumandanlığındaki Topçu Subaylığını yürüten Mehmet Ali Bey'e, ‘Kardeşim Mehmet Ali Bey'e' imzalı bir harita gönderdiği görüldü.

16.10.2023-10:37 - (Son Güncelleme: 28.10.2023-11:09)

Türkiye Cumhuriyeti’nin kaderini belirleyen anlardan birisi olan Çanakkale Savaşları’nın gerçekleştiği Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda görev yapan Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili önemli bir belge ortaya çıkarıldı.

Çanakkale’de Anafartalar Grup Komutanlığa atanan Mustafa Kemal Atatürk'ün, emri altında bulunan bölgedeki Grup Kumandanlığındaki Topçu Subaylığını yürüten Mehmet Ali Bey'e, 'Kardeşim Mehmet Ali Bey'e' imzalı haritası Cumhuriyet'in 100'üncü yılında ilk kez ortaya çıktı.

İlk kez Çanakkale’de ortaya çıktı

İHA’da yer alan habere göre; Mustafa Kemal Atatürk, Balkan Harbi'nden sonra 27 Ekim 1913 tarihinde Sofya Ataşemiliterliği'ne atandı. 1'inci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devleti'nden görev istedi. 25 Şubat 1915'te 19'uncu Tümen başında Çanakkale Cephesine gitti. 8 Ağustos'ta Anafartalar Grup Komutanı olarak atanan Mustafa Kemal Atatürk, 8 ay boyunca Çanakkale Cephesinde Mehmetçikle birlikte cephede düşmana karşı göğüs göğse çarpıştı. 8 ay boyunca cephede askerle birlikte düşman askerlerine karşı savaşan Mustafa Kemal Atatürk, 10 Ağustos'ta Gelibolu'da düşman askerini durdurarak Anafartalar Kahramanı oldu.

Mustafa Kemal Atatürk İmza

Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda, Mustafa Kemal Atatürk'ün Anafartalar Grup Komutanlığına atandıktan sonra Grup Kumandanlığındaki Topçu Subaylığını yürüten Mehmet Ali Bey'e, 'Kardeşim Mehmet Ali Bey'e' imzalı haritası ilk kez ortaya çıktı.

Cumhuriyetin 100'üncü yılına geldiğimizde Mustafa Kemal Atatürk hakkındaki birçok yeni bilgi ve belgelerin ortaya çıkmaya devam ettiğini belirten Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Atatürk ve Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi (AÇASAM) Müdürü Doç. Dr. Barış Borlat, "Bunların bir tanesi de Çanakkale cephesine aittir. Çanakkale Cephesi esnasında Mustafa Kemal Atatürk özellikle 8 Ağustos 1915 tarihinde atanmış olduğu Anafartalar Grup Komutanlığı esnasında kendi emri altında bulunan bölgedeki Grup Kumandanlığındaki Topçu Subaylığını yürüten Mehmet Ali Bey'e bir harita imzalamıştır. Bu imzalamış olduğu haritanın arkasında ifade aynen şudur; 'Kardeşim Mehmet Ali Bey'e. Aslında buradaki enteresan olan şey şudur. Çanakkale Cephesinde Mustafa Kemal tarafından imzalanan ve bugüne kadar hiçbir bilgimizin olmadığı harita ilk defa ortaya çıkmıştır. Ancak işin enteresan tarafı aslında bu haritanın imzalanmasından sonra başlamıştır." dedi.

Mustafa Kemal Atatürk İmza

Mustafa Kemal Atatürk’ten imzalı harita

Mustafa Kemal Çanakkale Cephesinde Anafartalar Grup Kumandanı Mehmet Ali Bey'e imzalamış olduğu bu harita sonrasında, Mehmet Ali Bey'in Kurtuluş Savaşına katıldığını söyleyen Borlat sözlerini şöyle sürdürdü:

Kurtuluş Savaşı'ndan sonra İstanbul'a kendi bulunduğu ikamet adresine dönmüş ve İstanbul'da hayatını kaybetmiştir. Ve Mustafa Kemal'den aldığı bu harita ise eşi tarafından Bülent Tercan Bey'e ulaştırılmıştır. Bülent Tercan, Mustafa Kemal imzalı bu haritayla Eceabat'ta Maydos Hastanesinde doktorluk yaparken, kendisi haritayı almak suretiyle Gelibolu Yarımadasındaki Mustafa Kemal'in işaretlemiş ve imzalamış olduğu harita ile yarımadayı gezmiştir. Hatta kendisi yazmış olduğu günlükte şunu söylüyor; 'Büyük bir heyecan ve ağlayarak Mustafa Kemal imzalı haritayla birlikte yarımadayı gezdim' Ancak kendisi daha sonra 1980 darbesinin olmasından sonra yazmış olduğu bir mektupla Kenan Evren'e göndermiştir. Ve aslında bundan sonra haritanın bize ulaşma serüveni başlamıştır. Bu imzalı harita Kenan Evren'e sunulduğunda, Kenan Evren haritanın altına not düşmüş. Ve Bülent Tercan'a bir teşekkür gönderilmesini söylemiştir. Daha sonra haritanın arşive kaldırılmasını istemiş. Bugün harita askeri arşivde yer almıştır. Aslında böyle Çanakkale Cephesinde Mustafa Kemal'in imzalayarak hediye ettiği bir haritanın da Cumhuriyetin 100'üncü yılında gün yüzüne ve ortaya çıkmış olduğunu da söyleyebiliriz. Bülent Tercan özellikle kendisi Eceabat'ta bulunduğu sırada hastanedeki görev yapmaktadır. Hem bir musiki ustasıdır. Aynı zamanda bir Tıp Profesörüdür. Eline almış olduğu haritanın tarihi kıymetini bildiği içinde günümüze ulaştırılmasındaki önemli bir yere sahiptir.

Mustafa Kemal Atatürk İmza

Mustafa Kemal'in imzaladığı haritanın içerisinden de bahseden Doç. Dr. Barış Borlat, "Harita özellikle Çanakkale Cephesi esnasında Gelibolu paftasını içeren ve özellikle içerisindeki taktik seviyedeki topçu atışına imkan sağlamasa bile büyük oranda yarımadadaki çıkarma koylarını gösteren ve özellikle her iki tarafın muharebe hatlarının nereden geçtiğinin de üzerine çizilmiş olduğunu söyleyebiliriz. Ve bu şekliyle aslında harita bize genel bir yarımada panoraması çizmiş olduğunu da söylemekte büyük fayda var" diye konuştu.

Borlat, Mustafa Kemal'in imzası bulunan haritadaki çalışma #tarih dergisinin Cumhuriyet'in 100'üncü yılı sayısında kendisi tarafından kaleme alınarak okuyuculara ulaştırıldığını da sözlerine ekledi.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal