Cumhuriyet tarihinde görülmemiş en büyük: 35 milyon tonluk devasa bakır madeni rezervi!

35 milyon tonluk dev bakır madeni rezervini Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) keşfetti. İşte o devasa bakır madeninin değeri ve hakkındaki detaylar

15.04.2022-10:02 - (Son Güncelleme: 15.04.2022-10:02) Cumhuriyet tarihinde görülmemiş en büyük: 35 milyon tonluk devasa bakır madeni rezervi!

35 milyonluk dev bakır madeninin rezerv değerinin 20 milyar dolar olduğu söyleniyor. Türkiye'nin en büyük maden rezervinin bulunmasından sonra madenin işletilmesi için Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası önderliğinde Maden İlçesinde 'Polimetal maden sahası ihale süreci değerlendirme toplantısı' gerçekleşti. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Elazığ'da yapılan araştırma ve saha faaliyetlerinde cumhuriyet tarihinden bu zamana kadar görülmemiş maden rezervinin bulunmasından sonra maden rezervlerinin Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası önderliğinde kurulmuş olan 'Elazığ Girişim Grubu' tarafından işletilmesi adına başvuruda bulunmuş ve ihale 21 Nisana ertelendi. Yaklaşan ihale süresi içinde Elazığ Bakır Madenliler Derneği, ETSO Başkanı Asilhan Arslan ve girişimcileri ilçeye misafir ederek toplantı gerçekleştirildi. Düzenlenmiş olan toplantıda ilçede bulunan ve cumhuriyet tarihinin en büyük madeni olarak belirlenmiş maden rezervinin Elazığ Girişim Grubu tarafından işletilmesi ve Maden ilçesinin eski gözalıcılığına kavuşması toplantıda en önemli sıradaydı. 


Cumhuriyet tarihinin dev rezervi burada bulundu üretim üssü de burası olmalı

Önemli bir gelişmesinin öncesinde olduklarını söyleyen Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan, ''Bu maden hem şehrimizi hem de Maden ilçemizin menfaatleri doğrultusunda en yüksek kazanıma ulaşması için hep birlikte mücadele veriyoruz. Elazığ maden olayında siyaset üstü bir duruş gösteriyor bu ihalenin Elazığ'a çok yüksek bir katma değer bırakacak şekilde sonuçlanması için bir oldu ve 2 aylık süre zarfında herkes son derece duyarlı bir şekilde ciddi bir mücadele verdi. Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası tarihten gelmiş olan misyonu ile ilin tüm dinamiğini menfaati yönünde duruş sergileyip eylem almış bugün ise önüne gelen olaylarda üzerine düşen görevi yapmak adına geçmişte olduğu gibi bugün de bu duruşu gösterdi, sizlerden de destek talep etti. Bu destekler sonucunda karşılık bulduk içinde bulunduğumuz durumda ihalenin şartnamesinin Elazığ ve Maden menfaatlerine ülke menfaatlerine doğru çevrilmesi için son derece hassas bir şekilde değerli bir çalışma icra edilmektedir. Elazığ'da maden ilçesinde bulunun dev bakır madeninin üretim üssü burası olmalıdır. Biz öyle bir tesisten bahsediyoruz ki zenginleştirme ünitesinden geçecek son derece hassas üretim bandından ve çok büyük bir tesisten bahsediyorum. 500 milyon dolar yatırım bedeli olan bu alanda 3-4 bin kişiye istihdam sağlanacak. Bunun uç ürünleri madenin metale dönüşmesinden sonra çıkan tüm uç ürünleri işlenerek yüksek katma değerli ürüne geçiş için çok büyük bir ham madde elde edeceğiz. Bunların Elazığ ve bölgeye katkısı, muazzam olacak. Elazığ Girişimci Grubu ihaleye girecek konsorsiyum da en yüksek oranda ortak olması için görüşmelerimizi belli bir konuma getirdik ve bu durum böyle devam edecek'' sözlerini kullandı. 

Bakır madeninin değeri 20 milyar dolar olacak 

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Aslıhan Arslan, 35 milyonluk devasa bakır madeni rezervinin değeri hemen hemen 20 milyar dolar olarak belirtip ''Tahmini 12 milyar dolarlık gelir hedeflenmektedir. Süreci devam eden sondajlarla birlikte başka maden yatakları da olacaktır.'' ifadelerine yer verdi. Düzenlenen toplantıya, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan, Milliyetçi Hareket Partisi Elazığ İl Başkanı Semih Işıkver, Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ İl Başkanı Avukat Çağlar Duran, Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Erhun Karakuş, Saadet Partisi Elazığ İl Başkanı Abdullah Akın, Maden Belediye Başkanı Orhan Yavuz, iş adamları, STK temsilcileri ve Maden ilçesinde yaşayan vatandaşlar da katıldı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal