Cumhurbaşkanı Yardımcısı’ndan önemli açıklama: Türkiye’de doğal gaz çalışmasının sonuna gelindi

Bir süredir devam eden doğal gaz çalışmalarında sona yaklaşıldığını dile getiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkmenistan doğal gazının Türkiye’ye ulaştırılmasına az kaldığını belirtti.

03.07.2022-09:22 - (Son Güncelleme: 03.07.2022-09:33) Cumhurbaşkanı Yardımcısı’ndan önemli açıklama: Türkiye’de doğal gaz çalışmasının sonuna gelindi

Geçtiğimiz gün Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçiliği rezidansında basın açıklaması yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkmenistan’la ki resmi temaslara dair açıklamalarda bulundu. 

Türkiye ile Türkmenistan arasında yaklaşık 30 yıllık bir hukuk olduğunu ifade eden Oktay, "Türkiye, Türkmenistan'ın bağımsızlığını tanıyan ve burada büyükelçilik açan ilk ülke. Ama onun çokta öncesine dayanan kadim bir geçmişimiz var’’ dedi. 

Türk Devletleri ile Türkiye arasında gelişmekte olan kuvvetli bir ilişki olduğunun altını çizen Oktay,"Türk Devletleri Teşkilatı çerçevesinde, siyasi, ekonomik ve diğer birçok alanda ilişkilerin daha sistematik halde ve kurumsal yapıda geliştiğine şahit oluyoruz. Bunun için Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere Türk devletleri liderleri çok ciddi efor sarf ediyor. Tabii bu bölge barışına ve bölgenin ekonomik kalkınmasına çok ciddi katkı sağlayacak bir proje’’ şeklinde konuştu. 

Türkmenistan’ı daimi üye olarak görmeyi arzu ediyoruz

İki devlet arasındaki ilişki incelendiğinde gelişen bir grafik görüldüğüne dikkat çeken Oktay, "Türk Devletleri Teşkilatına gözlemci üye olarak katılan kardeş Türkmenistan'ı, Özbekistan'da yapılacak bir sonraki toplantıda daimi üye olarak görmeyi arzu ediyoruz." dedi.

Basın açıklamasının ardından Ekonomik İşbirliğine Dair Hükümetlerarası Türk-Türkmen Komisyonu (HEK) Toplantısı'na katılan Fuat Oktay, iki ülke arasındaki ilişkilerin belli bir seviyeye gelebileceğini belirtti. 

Türkmenistan Türkiye doğal gaz çalışması tamamlandı

72 maddeden oluşan yol haritası çizildi

Ticari ilişkilere dair önemli açıklamalarda bulunan Fuat Oktay, 72 maddeden oluşan bir yol haritası çizildiğinin altını çizerek, halihazırda 2 milyar dolar olan ticari ilişkinin yıl sonuna kadar 3 milyar ve sonrasında 5 milyar dolar seviyesine çıkarmayı ve devamında 10 milyar doları hedeflediklerini ifade etti.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal