Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Diplomasi seferi: Putin ile görüşme gerçekleştirecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu hafta resmi görüşmeler yapmak için bazı ülkelere ziyarette bulunacak. Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi ile Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılacak olan Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de görüşmesi bekleniyor. İşte ayrıntılar...

12.09.2022-09:12 - (Son Güncelleme: 12.09.2022-15:51) Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Diplomasi seferi: Putin ile görüşme gerçekleştirecek

Son haftalarda dış ilişkilerde temaslarını sıklaştıran Türkiye’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ülke ziyaretleri yeni haftada da devam edecek. Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi ile Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılacak olan Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de görüşmesi bekleniyor.

Erdoğan’ın ilk durağı Özbekistan, ikinci durağı ABD olacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan,  6-8 Eylül tarihleri arasında Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan'ı kapsayan Balkan turu gerçekleştirdi. Bu kez 15-16 Eylül'de Özbekistan'ın Semerkant şehrinde düzenlenecek Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Zirvesi'ne katılacak. Üye ülkelerin liderleri ile bir araya gelecek. Gözler ise Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile yapacağı görüşmeye çevrilecek.

Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Zirvesi'nin sona ermesiyle beraber ABD’ye hareket edecek olan Erdoğan, burada 77. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılacak. 20 Eylül'de Genel Kurul'a hitap etmesi beklenen Erdoğan; Rusya-Ukrayna savaşından tahıl sevkiyatına, terörle mücadeleden Yunanistan ile yaşanan gerilime kadar pek çok kritik başlıkta dünyaya mesajlar verecek. Türkiye'nin kırmızı çizgilerini dile getirecek. Erdoğan'ın liderlerle dirsek teması New York'ta da sürecek. Cumhurbaşkanı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu marjında birçok devlet ve hükümet başkanı ile yüz yüze görüşecek.

Erdoğan Şanghay ve ABD

Gündemde tahıl gemileri var

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir görüşme gerçekleştirecek olan Erdoğan’ın tahıl gemilerini masaya yatırması bekleniyor. Konu hakkında açıklamalar Putin ise "Bu yönde giden tahıl ve diğer gıdaların rotasını sınırlamayı değerlendirmek gerekiyor. Bu konuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile istişare edeceğim" dedi. Temmuz anlaşmasında yer almasına rağmen Rus tahılının pazara erişiminin Batılı ülkeler tarafından engellendiğini öne süren Putin, "Rusya'dan yük alan gemilerin limanlara yanaşması yasaklanıyor, sigorta şirketleri tahıl yükünü sigortalamıyor. Böylece Rus tahılı piyasaya çıkamıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bu konuyu ayrıntılı biçimde ele alacağız. Rusya yıl sonuna kadar gerçekten kıtlık ve açlık çeken ülkelere 30 milyon ton tahıl ulaştırmak istiyor" diye konuştu.

Pakistan için seferberlik kuruldu

Pakistan’da yaşanan sel felaketi nedeniyle Başbakan Şahbaz Şerif’e taziyelerini ileten Erdoğan’ın Pakistan’a yardım için ellerinden geleni yapacaklarını söylediği kaydedildi.

Yunan tacizleri BM’de gündeme gelecek

Son haftalarda iyice artan Yunan tacizleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyaretinde gündeme getireceği konuların başını çekiyor. Konu hakkında konuşan Erdoğan, ‘Temenni ediyorum ki bu ilişkide Amerika bizi farklı yollara sevk etmesin. Kastım, dünyada savaş uçaklarını satan yer sadece Amerika değil. İngiltere satıyor, Fransa satıyor, Rusya satıyor. Her yerden bunu temin mümkün ve bunun için de bize sinyal çakanlar var" dedi. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal