Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan asgari ücret için şok hamle: 4 farklı senaryo gündemde! Rakam o seviyeye çekilebilir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Dubai dönüşünde yaptığı açıklamalar milyonlarca vatandaşı heyecanlandırırken asgari ücretle ilgili olarak 4 farklı bir senaryonun gündeme getirileceğini dile getirdi. İşte detaylar…

03.12.2023-12:38 - (Son Güncelleme: 03.12.2023-12:38)

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Asgari ücrete tek zam yapılacak bu iş bitecek" sözleri  sonrası kulislerde hareketlilik yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tek zam çıkışı ve yerel seçimlerin yaklaşması sonrası asgari ücrette rakam tahminleri daha da arttı.

Bir kez verilecek demişti ama işler değişti 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dubai dönüşü uçakta, "Asgari ücret artışı zaten biliyorsunuz yıl içinde bir kezdir. Bir kez verilecek zamla bu iş biter. Bunun da sorumlusu birinci derecede Çalışma Bakanımız Vedat Işıkhan'dır. Biz vatandaşımızı bugüne kadar enflasyona ezdirmedik ve ezdirmeyiz. " dedi. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ilk toplantısını 11 Aralık'ta yapacağını açıkladı. Türk-İş, TİSK ve hükümet kanadının 4 toplantıda 2024 yılı için asgari ücreti belirlemesi ve en geç 31 Aralık'ta açıklaması gerekiyor.

Asgari Ücret Zam

Tek zam yapılacak olması ve 31 Mart 2024 günü yapılacak olan belediye başkanlığı seçimleri nedeniyle asgari ücrete yüksek oranda zam yapılacağı beklentisi arttı. Kulislerde en düşük tahmin 15 bin 500 lira olarak dillendirilirken, zamlı asgari ücret tahminini 20 bin liraya yükseltenlerin sayısı da artmaya başladı.

20 bini bile görebiliriz

İlk olarak yaklaşan yerel seçimlere dikkat çeken İsmail Saymaz "Enflasyon yüzde 70'leri döverse bu durumda Cumhurbaşkanı yerel seçimi de göz önünde bulundurarak 'Ben asgari ücretliyi de ortada bırakmıyorum' deme adına; şok bir hamleyle bence 18 bin TL'ye kadar yükseltebilir. Hatta tek zam olacağı için 20 bini de görebiliriz." dedi.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz ise CNN Türk canlı yayınında, enflasyon zammı için masadaki muhtemel rakamları ve beklentilerini açıkladı. Buna göre asgari ücrete ne kadar zam yapılırsa asgari ücretli kaç lira maaş alacak?

Eğer yıl sonu enflasyon yüzde 62 olursa, son 6 ayda yüzde 35.26’lık zamla asgari ücret 11 bin 402 TL’den, 15 bin 422 liraya yükselecek.

Yıl sonu enflasyonu yüzde 65 olursa, yüzde 37.77’lik zamla asgari ücret 11 bin 402 TL’den, 15 bin 708 liraya çıkacak.

Eğer yıl sonu enflasyon yüzde 68 olursa, yüzde 40.26’lık zamla asgari ücret 11 bin 402 TL’den, 15 bin 992 liraya çıkmış olacak.

Geçmiş dönemlerde baktığımızda buna bir refah payı eklentisi de oluyordu. Burada yüzde 40’a 10’luk bir zamla yüzde 50’yi görmüş olacaktır. O zaman da 17 bin 103 TL olması mümkün gözüküyor.

Şöyle bir şey geldi kulağıma

Gazeteci Fatih Portakal, "Şöyle bir şey geldi kulağıma. Belki 18 Bin TL olabilirmiş. Türk-İş Başkanının gönlünü almak için yapılabilirmiş. İşçinin başındaki Ergün Bey 18 Bin TL istediklerini açıkladı." dedi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal