15.01.2021-16:11 (Son Güncelleme:26.04.2024-22:35)


1

Dün akşam Ankara Şehir Hastanesi’nde koronavirüs aşısı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a aşıyı yapan doktorun kim olduğu en çok merak edilen konulardan biri oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a aşı uygulaması yapan doktorun Ankara Şehir Hastanesi İdare ve Eğitim Sorumlusu İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İhsan Ateş olduğu bilgisine ulaşıldı.



2

Doç. Dr. Ateş, koronavirüs salgını sürecinde virüsten korunmak için çeşitli açıklamalar yapmıştı. Son yapılan çalışmalarda Doç. Dr. Ateş, koronavirüsün kapalı ortamlarda havada daha fazla kaldığına ve bulaştırıcılığının daha fazla olduğuna dikkati çekmişti.



3

‘Mesafe Korunmadığı Sürece Bulaşıcılık Riski Vardır’

‘Mesafe Korunmadığı Sürece Bulaşıcılık Riski Vardır’

Doç. Dr. Ateş, ‘Temaslılarla ya da hastalarımızla konuştuğumuzda kapalı ortamlarda mesafeyi koruyacak şekilde maskeye dikkat ederek bulunulması ve kapalı ortamda bir kalabalığa girilmemesini öneriyoruz.



4

Açık ortamda dahi olsa maske takılmış olsa dahi iki birey arasında mesafe korunmadığı zaman düşük miktarda da bulaşıcılık riski vardır. Onun için bizim üçlü dediğimiz maske her alanda mesafe ve her yerde temizlik kuralı geçerli. Kapalı ortamda bu risk daha fazla" açıklamasında bulunmuştu.



5

‘Her Klinikte Aynı Soy İsimden Bir İki Kişi Bulabiliyorsunuz’

‘Her Klinikte Aynı Soy İsimden Bir İki Kişi Bulabiliyorsunuz’

Koornavirüsün en fazla yayıldığı bölgelere ilişkin değerlendirmeler yapan Ateş, aile içerisindeki temasın virüsün yayılmasında artışa neden olduğuna dikkat çekerek şöyle konuşmuştu:



6

‘Biz klinik ortamında gelen hastaların hikayelerini dinlediğimiz ya da takipli gelen hastalara bakıldığı zaman hastaların daha çok aile ortamında bulaş olduğu ortaya çıkıyor. Aile ortamında riskin daha fazla olduğunu görmeye başladık. Her kliniğe baktığınız zaman aynı soy isimden bir iki kişi bulabiliyorsunuz.’



7

Koronavirüsüm görüldüğü yaş grubuna bakıldığı zaman ileri yaştaki hastalarda daha fazla olduğunu ancak orta yaş grubunda bulunan hastalarda da hastalığın yıkıcı etkilerinin görülebildiğinin altının çizen Doç. Dr. İhsan Ateş, ‘Orta yaş grubundaki hastalarımız da bu hastalıkla mücadele etmekte çok fazla sıkıntı çekiyor. Bu virüs vücuda alındıktan sonra konağın virüse karşı bir savaşı oluyor. Orta yaş grupta daha agresif bir yanıt oluşturabiliyor.



8

Biz hastalarımızın çoğunu virüsten değil vücudun virüse gösterdiği aşırı tepkiden kaybediyoruz. Orta yaş gruptaki hastalarımız da büyük risk altındadır. Bize şu anda yaşlı bir hasta geldiği zaman o hastadan ziyade orta yaştan daha çok korkmaya başlıyorum.



9

Çünkü aşırı inflamatuar yanıt oluştuğu zaman bu hastada klinik tablo daha çabuk bozulabiliyor. Sadece risk grubunda olan ileri yaştaki hastalar değil orta yaş hastalar ve çocuk hastaları da risk grubunda kabul etmek, sıkı tedbirler uygulamak gerekiyor.



10

Orta yaş grubunda bağışıklık sistemi daha iyi oluyor. O virüse karşı vücudun gösterdiği aşırı tepki ortaya çıkıyor. Ateş yanıtı daha yoğun oluyor, daha semptomatik oluyor. Vücudun virüse aşırı tepkisi oluyor ve tepkiyi kırmak istiyoruz. Virüsten ziyade belli bir süreden sonra aşırı tepki vücuda zarar vermeye başlıyor’ diye konuşmuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR