Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Zirvesi'nde Devlet Başkanları'yla Görüşecek!

Cuma namazı çıkışı basın mensuplarının sorularını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO zirvesi öncesi önemli açıklamalarda bulundu.

11.06.2021-15:50 - (Son Güncelleme: 11.06.2021-18:00) Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Zirvesi'nde Devlet Başkanları'yla Görüşecek!

ABD Başkanı Joe Biden, geçtiğimiz günlerde yurt dışı ziyaretlerinde bulunacağı Beyaz Saray'dan duyurulmuştu. İlk yurt dışı ziyaret programı kapsamında ülkesinden ayrıldı. İlk durak İngiltere...

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile ABD Başkanı Joe Biden, dış politika konuları ile beraber de  yanı sıra Avrupa Birliği ile İngiltere arasında soruna yol açmış olan Brexit Anlaşması'nın parçası olan Kuzey İrlanda Protokolü'nün uygulanmasına dair sorun ele alındı.

ERDOĞAN İLE İLK YÜZ YÜZE GÖRÜŞME

14 Haziran 2021' de gerçekleştirilmesi planlanan NATO Zirvesi'ne katılacak olan Joe Biden, burada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile başkan olarak ilk yüz yüze görüşmesini gerçekleştireceği ve görüşmede ikili ilişkilerin kapsamlı şekilde masaya yatırılması da tahmin ediliyor.

14 Haziran 2021 tarihinde Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılması planlanmış olan NATO Zirvesi'nde ABD Başkanı Joe Biden başta olmak üzere pek çok liderle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir araya gelecek.

En kritik buluşmanın da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Joe Biden görüşmesi olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden görüşmesi, Biden'ın ABD Başkanı seçilmesinden sonra iki liderin baş başa bir araya geldiği ilk görüşme olacağı bildirildi.

YENİ DÖNEM KONUŞULACAK

Tüm gözlerin çevrileceği merakla beklenen görüşmede Türkiye-ABD ilişkilerinde yeni dönemin yol haritası kapsamlı şekilde de ele alınması bekleniyor.

Başta iki ülke arasındaki ilişkiler olmak üzere bölgesel meseleler de bütün boyutlarıyla gözden geçirilmesi bekleniyor.

ABD- Türkiye arasında 9 kritik başlığın gündeme geleceği görüşmede iş birliği fırsatların geliştirilebilmesi için de atılacak adımlar ve Türkiye'nin hassasiyetleri ifade edilecek.

Türkiye-ABD ilişkilerinde yeni dönemin habercisi olan NATO Zirvesi, bu bakımdan milat olarak kabul edilecek...

CUMHURBAŞKANI PKK VE FETÖ’YÜ ANLATACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, FETÖ'nün Amerika'daki varlığı ve Suriye'de PKK- YPG terör örgütüne verilen destek gibi konuların çözüme kavuşturulmasının, Türk-ABD ilişkilerinin daha ileri seviyelere taşınması için önem taşıdığını ABD'li mevkidaşına yüz yüze iletilmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, FETÖ ve PKK/PYD terör örgütünün Türkiye'nin ulusal güvenliğine direk tehdit teşkil yapılar olduğuna dikkat çekilecek.

Gerçekleşecek ikili görüşmede Joe Biden yönetiminin müttefiklik ilişkileri doğrultusunda bu konularda Türkiye'yi tatmin edecek somut adımlar atması istenecek.

S-400 KONUŞULACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden görüşmesinde en kritik konu başlığının da gündemden bir süredir düşmeyen S-400 meselesi oluşturacak.

Brüksel'deki görüşmede sürekli vurgulandığı gibi S-400'lerin NATO'nun güvenlik sistemini tehlikeye atacak bir boyutu olmadığı ifade edilecek.

Türkiye'nin F-35 programından çıkartılmasının ve yaptırımların haksız olduğu, müttefiklik ruhuna uygun olmadığı belirtilecek.

SURİYE, İDLİB, LİBYA VE DOĞU AKDENİZ MASAYA YATIRILACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden görüşmesinde: Suriye meselesi bağlamında İdlib'te meydana gelen mülteci sorunu, Libya'daki gelişmeler, Doğu Akdeniz meselesi, Dağlık Karabağ'daki son durum da ana hatları ile masaya yatırılacak.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Joe Biden görüşmesinde Türkiye ile Amerika arasında 100 milyar dolarlık ticaret hedefi konusunda atılabilecek karşılıklı yatırımlar, adımlar, ve işbirliği olanakları da masada ele alınacak.

LİDERLERLE İKİLİ GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın NATO Liderler Zirvesinde, Genel Sekreter Jens Stoltenberg, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Yunanistan Başbakanı Kriakos Miçotakis ile de ikili görüşmeler yapması bekleniliyor.


1,5 YIL SONRA YÜZ YÜZE İLK ULUSLARARASI ZİRVE

Diğer taraftan program, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaklaşık 1,5 sene aradan sonra yüz yüze katıldığı ilk uluslararası zirve olma özelliği taşımaktadır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son olarak ise Almanya Başbakanı Angela Merkel'in daveti üzerine 19 Ocak 2020 tarihinde Almanya'da Libya konusunda gerçekleştirilen zirveye katılmış, bu tarihten sonra gerçekleştirilen D-8 Zirvesi, 14. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi, İklim Zirvesi gibi bir çok uluslararası programa online iştirak etmişti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YAPILACAK NATO ZİRVESİ DEĞERLENDİRDİ

İstanbul Üsküdar'da Şehriban Hatun Camii açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldı.

Açılış sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 14 Haziran 2021 tarihinde Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleşmesi planlanan NATO zirvesi öncesi değerlendirmeler de bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan basın mensupları tarafından gelen sorular üzerine, Joe Biden ile yapacağı görüşme hakkında bilgiler de verdi.


ABD - TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİ ELE ALMA FIRSATIMIZ OLACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''Şimdi bildiğiniz gibi bu bir NATO zirvesi. Bu NATO zirvesinde öncelikli olarak NATO ülkeleri olarak neler yapacağız bunlar gündeme gelecek. Türkiye ilk 5'te yerini alan güçlü bir ülke. Türkiye-ABD ilişkilerini Sayın Biden ile ele alma fırsatımız olacak.'' dedi ve açıklamalarına devam etti.

MACRON İLE GÖRÜŞECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''Macron'la görüşeceğiz. Türkiye-Fransa ilişkilerinin olumlu olumsuz yanlarını görüşme imkanımız olacak. Boris Johnson'la, Almanya Şansölyesiyle görüşmemiz var. Tabi bu sayı artar, eksilmez. Böyle bir zincir ikili bir şekilde orada görüşmeleri devam ettireceğiz. Orada sunumlarımız olacak. Yine orada basın açıklamamızı yapacak, en son görüşmemiz Biden ile olacak.'' dedi.

İLHAM ALİYEV KARDEŞİM İLE ŞUŞA'DA BULUŞACAĞIZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''Bu görüşmenin ardından da Azerbaycan'a geçeceğiz. Orada da malum önce Fuzuli'ye gideceğiz. Daha sonra İlham Aliyev kardeşim ile Şuşa'da buluşarak iki ülke olarak aramızda sözleşme imzalayacağız.

Bu da Türkiye Azerbaycan arasında kapsamlı bir sözleşme olacak. Azerbaycan'dan sonra da Antalya'da Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Liderler Zirvesi'ne katılacağız. Sonrasında da tekrar mesaimize başlayacağız.''

HER AN GÖZÜMÜZ KULAĞIMIZ ORADA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''Oradaki ikili görüşmelerde Ermenistan konusu gündeme geldiğinde bunların hepsini gündeme getireceğiz.

Mayın konusunda biz konuyla ilgisi olanlara önce bu işi çözelim diyeceğiz. Münbiç PKK'nın işgali altında değil, böyle bir şey olmuş olsa bunların karşısına dikilecek olan biz oluruz. Her an gözümüz kulağımız orada.'' dedi ve konuşmasını tamamladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal