Cumhurbaşkanı Erdoğan Katar'a Gidiyor! Hangi Konular Konuşulacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Katar'da resmi törenle karşılandı ve iki ülke önemli anlaşmalara varacak. Peki, hangi konular üzerinde konuşulacak?

06.12.2021-11:17 - (Son Güncelleme: 07.12.2021-12:24) Cumhurbaşkanı Erdoğan Katar'a Gidiyor! Hangi Konular Konuşulacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Katar’da resmi törenle karşılandı. Ziyaret 2 gün sürecek ve birçok konu üzerinde konuşulacak. Ziyaretin Katar’ın Kıbrıs açıklarındaki ihtilaflı bölgede doğalgaz aramasının Ankara’dan tepki gelmesinden hemen sonra olması dikkatleri çekti. Görüşmelerde ekonomi, savaş sanayi, doğalgaz gibi birçok konu konuşulacak. 

CUMHURBAŞKANI RESMİ TÖRENLE KARŞILANDI

Katar Emiri El Sani, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı resmi törenle karşıladı. Erdoğan, resmi törende askerleri selamladı. İki lider tören sonrası görüşmek üzere içeri geçti. Görüşme sonlandı. 

CUMHURBAŞKANI KATAR’DA

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün Katar’da bulunuyor. Ziyaretten önce Katar’ın savaş uçaklarının eğitim amacıyla Türkiye’de konuşlandırılmasını ve hava sahasını kullanmasının önünü açan yeni bir anlaşma iki ülke arasında imzalandı. Cumhurbaşkanı Katar’a bir yıl aradan sonra ziyarette bulunacak. Ziyaretin 2 günlük olacağı paylaşıldı. Cumhurbaşkanı Türkiye – Katar Yüksek Stratejik Komite Toplantısı’nın 7’incisine katılacak. Erdoğan Doha’da Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani tarafından resmi törenle karşılanacak. Ziyaret öncesi Hulusi Akar, Katar başbakan yardımcısı ve savunma bakanı Halid bin Muhammed el Attiye ile görüştü. Akar görüşme sonrası “Katar ile burada yaptığımız çalışmalar üçüncü ülkelere karşı değil, ülkelerimizi, milletlerimizi, haklarımızı savunmak, caydırıcılık gücümüzü en üst seviyeye çıkarmak içindir.” Katar’da 2014 yılında kurulan bir Türk Üssü bulunmaktadır.


İki lider tören sonrası baş başa görüşme gerçekleştirildi. İki ülke arasındaki ilişki masaya yatırılacak. Afganistan, Suriye ve Libya üzerinde konuşmalar gerçekleştirilecek. İki toplantı sonrası birçok konu üzerinde anlaşılıp sözleşme imzalanacağı tahmin ediliyor.

GÖRÜŞMEDE NELER KONUŞULACAK?

Ziyaretin Birleşik Arap Emirlikleri veliaht prensi Muhammed Bin Zayed’in Türkiye ziyareti sonrası yapılan toplantıyı daha da önemli kılıyor. BAE, hem Katar hem Türkiye ile arası uzun süre bozuktu. BAE ve Suudi Arabistan’ın başını çektiği Körfez Ülkeleri 2017 yılında Katar’a ambargo uygulamıştı. Ambargo kalkması için Türk üssünün kapatılması şartlar arasındaydı. Ocak 2021’de kriz sona ermiş bulundu. 24 Kasım’da yapılan BAE prensi ziyaretinin sonucu olarak doğrudan yatırımlı 9 adet anlaşma imzalandı.


DOĞU AKDENİZ TARTIŞMALARI SÜRÜYOR

En büyük tartışma konusu Doğu Akdeniz’deki doğalgaz arama hususu olacak. Kıbrıs Cumhuriyeti ve Exxon Mobil işbirliğiyle birlikte Katar ihtilaflı bölgede doğalgaz aramaya başlayacağını açıklamıştı. 5 numaralı parsel, Türkiye’nin kendi kıta sahanlığı olarak kabul ettiği bir yerdir. 2 Aralık’ta Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, “Söz konusu ruhsat sahasının bir bölümü Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığını ihlal etmektedir. Türkiye, hiçbir yabancı ülkenin, şirketin veya geminin deniz yetki alanlarımızda izinsiz olarak hidrokarbon arama faaliyetlerinde bulunmasına, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da asla fırsat vermeyecek, ülkemizin ve KKTC'nin haklarını kararlılıkla savunmaya devam edecektir.” 

30 Kasım’da TBMM Dış İşleri Komisyonu’nda Katar Hava Kuvvetlerine ait savaş uçakları eğitim için Türkiye’deki havaalanlarını kullanabilecek. Katarlı pilotlar Türkiye’de eğitim alıp Türk hava sahasını kullanacaklar. 

YENİ ANLAŞMALARA İMZA ATILACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan Katar ziyaretinde aynı zamanda Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite Toplantısı'nın 7'ncisine katılacak. İlk olarak 2015 yılında yapılan toplantıda iki ülke arasında 62 anlaşma imzalanmıştı. Bu anlaşmalar ticaret, ekonomi, savunma sanayi üzerineydi. Toplantıda bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında da konuşmalar yapılacak. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal