Cumhurbaşkanı Erdoğan gerilimi önlemek için araya girdi: Aliyev’den sonra Paşinyan ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karabağ’da yaşanan seçim provokasyonunun yükselttiği gerilimi düşürmek amacıyla Azerbaycan lideri İlham Aliyev’in ardından Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile de görüştü. İşte detaylar…

12.09.2023-09:13 - (Son Güncelleme: 12.09.2023-17:19)

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son günlerde Karabağ’da artan tansiyonu düşürmek için Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Kalıcı barışa vurgu yapan Erdoğan, diplomatik çabalara devam edeceklerini açıkladı.

Dağlık Karabağ'da son günlerde artan gerilim bölgedeki tansiyonu yükseltti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki gerilimi düşürmek için devreye girdi. Hindistan'daki G20 Zirvesi'nin son gününde önce Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün de Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Diplomasi devam edecek

Akşam’ın yer verdiği habere göre; Görüşmeye ilişkin İletişim Başkanlığı'ndan açıklama yapıldı. Başkanlıktan yapılan açıklamada, Erdoğan ve Paşinyan'ın dün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini bildirdi. Görüşmede, Türkiye-Ermenistan ilişkileri ve bölgesel konular ele alındı. Görüşmede ayrıca, iki lider bölgede kalıcı barış ve istikrarın tesisinin bölge ülkelerinin tamamının kalkınma ve refahına katkıda bulunacağını vurgulayarak, bu yönde diplomatik çabalara devam edeceklerini ifade etti.

Erdoğan PaşinyaN

Sükünet çağrısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün de Aliyev görüşmesinin ardından Hindistan'da yaptığı açıklamada, "Bölgeyi sükunete davet etmekten başka çaremiz yok. Fakat burada özellikle Hankendi'de, Karabağ'da şu anda atılan bu adımlar, doğru adımlar değil. Bunu kabullenmek, mümkün de değil. Nitekim, Avrupa Birliği üyesi ülkeler de bunu kabullenmiyor. Tabii biz de buna olumlu bakmıyoruz. Şu ana kadar görüştüğümüz tüm dost, Batılı ülkeler vesaire böyle bir şeyi zaten seçimi kabullenmiyorlar. 'Bu olacak bir iş değil. Kabul edilebilecek bir seçim değil.' diyorlar" açıklamasında bulunmuştu.

G20’de liderlere sıfır atık kitabı verildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hindistan'da katıldığı G20 Liderler Zirvesi'nde, devlet başkanları ve liderlere, İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan "Yaşanabilir Bir Dünya İçin Türkiye'nin Sıfır Atık Yolculuğu" kitabını takdim etti. Erdoğan, kitabın takdim yazısında, iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve kirlilik olarak adlandırılan üçlü gezegen krizi ile mücadelede başarılı olmak için küresel dayanışmanın önemini vurguladı. Erdoğan, "Eşim Emine Erdoğan'ın öncülüğünde hayata geçen Sıfır Atık Projesi, bir dönüm noktası oldu. Geleceğine nefes, yarınlarına umut olmak amacıyla geniş bir yelpazede yürütülen çalışmalara, yenilerini eklemeyi sürdüreceğiz" dedi.

Köpekleri canlı bomba yaptılar

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'daki yasa dışı Ermeni güçlerin Azerbaycan askerlerine karşı bomba taşıyan köpekle saldırdığını açıkladı. Ermenilerin, Hocavend ilinde nöbet tutan Azerbaycan askerlerine karşı üzerinde uzaktan kumandalı el yapımı bomba bulunan köpekle terör eylemi gerçekleştirme girişimi engellendi.

Azerbaycanlı komutan Ankara’da 

Karabağ'daki artan gerilimin ardından dün Azerbaycan'dan Ankara'ya kritik bir ziyaret yapıldı. Azerbaycan Genelkurmay Başkanı General Polkovnik Kerim Veliyev, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak'ı ziyaret etti.

ABD sözde seçimi tanımadı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan'a bağlı Karabağ'da, Ermeni güçlerinin kontrolündeki topraklarda yapılan sözde "cumhurbaşkanı seçimini" tanımadığını bildirdi. Bakanlık Sözcüsü Miller, sorunların diyalog yoluyla çözülmesine destek vermeye devam edeceklerini ifade ederek, Laçin Koridoru ve Ağdam yolunun açılması çağrısını yineledi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal