Cumhurbaşkanı Erdoğan: Doğal Gazı 2023'te Kullanmaya Başlayacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin, tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de yapıldığını açıkladı.

21.08.2020-15:01 - (Son Güncelleme: 21.08.2020-17:53) Cumhurbaşkanı Erdoğan: Doğal Gazı 2023'te Kullanmaya Başlayacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde kamuoyunun merakla beklediği 'müjde'yi açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Türkiye açısından yeni bir dönem açılacak' dediği heyecanla beklenen müjdeyi Dolmabahçe'de açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının satır başları şu şekilde:

'ENERJİ MİLLİ BAĞIMSIZLIĞIN TESİSİN DE BÜYÜK ÖNEME SAHİP'

'Enerji, kalkınmanın temel unsuru olmanın yanında milli bağımsızlığın tesisinde de büyük öneme sahiptir. Doğu Akdeniz'de oynanan onca oyunun gerisinde de enerji kaynaklarının paylaşımı kavgası vardır. Bir damla petrolü oluk oluk akan insan kanından daha değerli gören gayri insani küresel düzen hala hükümranlığını sürdürmektedir.

'DIŞA BAĞIMSIZLIĞIMIZ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR'

Rabbim bize bambaşka bir yerde, hem de görülmedik zenginlikte bir kapı açtı. Sondaj ve sismik araştırma çalışmalarımızda en küçük bir dışa bağımlılığımız söz konusu değildir.

'TARİHİN EN BÜYÜK DOĞAL GAZ KEŞFİ'

Bugünkü sevinci bize yaşatan Fatih'in yanında, Yavuz ve Kanuni sondaj gemilerimizle dünyanın en önde gelen ülkeleri arasına dahil olduk. Türkiye, tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi.

Fatih Sondaj Gemimiz 20 Temmuz 2020'de başladığı Tuna 1 Kuyusu sondajında 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetmiş durumda. Bu operasyonu tamamen milli imkanlarla gerçekleştirdik.

Kuyudan elde edilen veriler, aynı bölgede yeni doğal gaz keşiflerinin kuvvetle muhtemel olduğuna işaret ediyor.

'HEDEFİMİZ 2023 YILINDA KARADENİZ GAZINI MİLLETİMİZİN KULLANIMINA SUNMAK'

Hedefimiz, 2023 yılında Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktır. Şimdi hemen tespit kuyuları açmaya başlayacak ardından üretim konseptini belirleyip inşaat ve yapım işlerine geçeceğiz. Doğal gazın yüzeye çıkartılması ve sisteme aktarılması işlemleriyle birlikte bu kaynaktan fiilen istifade etmeye başlayacağız.

İnşallah benzer bir müjdeli haberi Akdeniz'den de bekliyoruz. Fatih ve Yavuz gemilerimiz vasıtasıyla Akdeniz ve Karadeniz'de bugüne kadar 9 derin deniz sondajı gerçekleştirdik. Son sondajda milletimize beklediği müjdeyi verme şerefine nail olduk.

'SAKARYA GAZ SAHASIYLA BİSMİLLAH DEDİK'

Keşifler için söylenen o güzel sözü sondaj faaliyetlerimize uyarlayarak tekrarlamak istiyorum, her arayan bulamaz ama bulanlar arayanlardır. Sakarya gaz sahasıyla bismillah dedik. Allah'ın izniyle devamı da gelecek.

'GELECEK NESİLLERE ÖNEMLİ BİR MİRAS BIRAKACAĞIZ'

Ülkemizin enerji meselesini kökten çözmekte kararlıyız. Enerjide net ihracatçı konumuna gelene kadar bize durmak, dinlenmek yok. Kimsenin hakkına gözümüzü dikmeden ama kimseye de hakkımızı yedirmeden hedeflerimize doğru yürümeyi sürdüreceğiz. Sakarya Gaz Sahası'ndaki keşiften sonra artık önümüzde çok daha aydınlık bir yol olduğuna inanıyoruz. Bugün gelecek nesillere önemli bir miras bırakacağız.

AB, Yunanistan'ı şımartıp üzerimize salarken sergilediği çifte standart sebebiyle bir kez daha kendi ilkelerine ihanet ettiğini görmelidir.

'BİZ DOĞAL GAZDA PETROLDE VARIZ DİYECEĞİZ'

Karadeniz'de Kanuni ile de yola devam edeceğiz. Biz doğal gazda petrolde varız diyeceğiz.'

BAKAN ALBAYRAK: MUTLUYUZ, GURURLUYUZ

Daha sonra açıkama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise 'Mutluyuz, gururluyuz. Ağustos ayı zaferler ayı. Bugün yine bir ağustos ayında on yıllardır süre gelen enerji alanında makus talihini tarihe gömdüğümüz bir sürece şahitlik ediyoruz. Özellikle enerji başta olmak üzere ekonomi olmak üzere ülkemiz büyük ve güçlü tam bağımsızlık yolculuğunda büyük adım attı. Bugün burada ifade edilen keşif 83 milyonun. Buradaki potansiyelle gündemimizde cari açığı değil cari fazlayı konuşacağımız dönemin başlayacağını görmüş oldum' diye konuştu.

ENERJİ BAKANI DÖNMEZ: TESTLERDEN SONRA GAZ SON DERECE KALİTELİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise şu ifadeleri kullandı:

'Yaklaşık 500 metrelik bu rezervde gazla buluştuk. Sürekli testleri yapıldı yapılan test analizden sonra TPAO'dan çalışan uzmanlarımız gaz miktarını rezerv miktarını tespit ettiler. Yaklaşık 1000 metre daha derine ineceğiz. Aşağıda iki katmanın daha olduğunu oralarda da gaz kaynağına da ulaşacağımızı gösteriyor. Testlerden sonra gaz son derece kaliteli.

Ülkemiz bakımdan tarihi öneme sahip müjdeyi paylaşmak üzere sizlerle bir aradayız. Enerji, kalkınmanın temel unsuru olmanın yanında milli bağımsızlığın tesisinde de büyük öneme sahiptir.'

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal