Cumhurbaşkanı Erdoğan Beştepe'de Toplu Açılış Töreninde Konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suyun Gücü Milletle Buluşuyor Toplu Açılış Töreni'nde gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Canlı bağlantılar ile açılışları gerçekleştirdi.

05.07.2021-14:57 - (Son Güncelleme: 05.07.2021-16:36)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suyun Gücü Milletle Buluşuyor Toplu Açılış Töreni'nde gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı canlı yayında suyun önemine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, canlı bağlantı ile katıldığı açılışlarda, ''Ülkemizin su kaynaklarını en etkin ve verimli şekilde kullanmanın gayretindeyiz'' diye konuştu.

ANKARA'NIN SU İHTİYACINA KESİN ÇÖZÜM

Hizmete alınan Gerede sisteminin Ankara'nın içme suyu ihtiyacını 2050 senesine kadar karşılayacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip konuşmasının sonrasında yapımı tamamlanan projeleri hizmete açtı.

4 FARKLI ŞEHİRDE 5 ESER HİZMETE ALINDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suyun Gücü Milletle Buluşuyor Toplu Açılış Töreni'ndeki konuşması şu şekilde:

''Bugün canlı bağlantıyla 4 farklı şehrimize kazandırdığımız 5 eseri hizmete alıyoruz. Açılışını yapacağımız tesislerden en önemlisi Ankara içme suyu ikinci merhale Gerede sistemi projesidir. Bu proje Ankara'nın içme suyu ihtiyacını uzun vadede karşılamak için attığımız kritik bir adımdır. 1.2 milyar liralık toplam yatırım rakamıyla Gerede sistemi bünyesinde Türkiye'nin en uzun dünyanın sayılı su iletim tünelini barındırmakta.

2050 YILINA KADAR İÇME SUYU İHTİYACINI GİDERİYORUZ

Uzunluğu 31.5 km ve 4.5 metre çapı olan bu tünel ülkemizde ilk defa 3 tünel delme makinesi kullanılarak inşa edilmiştir. Su kaynağı Gerede havzasındaki Ulusu Çayı üzerinde yapılan Işıklı regülatörüdür. Gerede havzası vasıtasıyla hiçbir enerji tüketmeden su cazibeli olarak Çamlıca Barajına iletilmekte. Şehrimizin 2050 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacını gideriyoruz. Projeden şu ana kadar Ankara'ya verilen toplam su miktarı toplam 312 milyon metreküpü, madde karşılığı 1 milyar lirayı buluyor.


IŞIKLI REGÜLATÖR HAVZASI ATIK SU ARITMA TESİSİ HİZMETE GİRDİ

Ankara'da 2 milyon 550 bin kişi hâlihazırda Gerede sistemi ile tedarik edilen suyu kullanıyor. Gerede sistemine ilaveten Işıklı Regülatör Havzası atık su arıtma tesisi ve atık su toplama toplama hattını da hizmete alıyoruz. Bu tesislerle Gerede'nin ev ve sanayisinin atık suları 19 kilometre uzunluğundaki kolektör hatlarıyla regülatör mansabına iletilecek, günlük 8 bin 200 metreküp kapasiteli atık su arıtma tesisinde arıtılacak.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: 17 MİLYON LİRALIK GELİR ARTIŞI VE 2 BİN 300 KİŞİYE İŞ İSTİHDAMI

Çankırı'da 70 milyon liralık yatırımla inşa ettiğimiz Dereçatı Barajı'nı Kırıkkale'de 63 milyon yatırımla Sulakyurt Sulamasını da resmen devreye alıyoruz. Taratözü deresi üzerinde buluna 51 metre yükseklikteki Sulakyurt Barajı ise 25 bin 690 dekar tarım arazisini sulamakta. Şu an faal olarak çalışan sulama tesisi ile yıllık 17 milyon lira gelir artışı ve 2 bin 300 kişiye istihdam oluşturacak. Çiftçimizin enerji yükünü hafifletecek. Toplam yatırım tutarı 1 milyar 470 milyon olan tüm tesislerin bu şehirde yaşayan kardeşlerime hayırlı olmasını diliyorum.'' dedi.

Toplam yatırım tutarı 1 milyar 470 milyon lira olan tüm tesislerin hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu yatırımların Türkiye'ye kazandırılmasında emeği geçenleri tebrik etti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sözlerine şu şekilde devam etti:

''Su, denizler, göller, dağlar, yaylalar üzerinde yaşadığımız toprak, hasılı Rabbimizin yarattığı her şey bizlere verilmiş birer emanettir. Eşref-i mahlukat, yani yaratılmışların en şereflisi olan insan elbette bu nimetleri kullanacak, hayatını idame ettirirken de faydalanacaktır. Ancak insanoğlu emanete ihanet etmeyecek, gelecek nesillerin ve diğer canlıların bu nimetler üzerindeki hakkını bencilce gasp etmeyecektir. Bunun için Peygamberimiz Aleyhisselatuvesselam, akarsuyun kenarında bile abdest alınsa suyun ihtiyatlı kullanılmasını emretmiş, suda insanla beraber diğer canlıların da hakları olduğunu ifade etmiştir. Ecdadımız da bir taraftan suyu sebiller, kanallar, kemerler, şadırvanlar, çeşmelerle tüm canlılar için erişilebilir kılarken diğer taraftan da israfına mani olacak pek çok adım atmıştır.'' dedi.

SU MEDENİYETİNİN BAŞKENTİ 

Kimi yazarların özellikle İstanbul için ''su medeniyetinin başkenti'' ifadesini kullanmasının, ecdadın su kullanımı ve mimarisinde geldiği yeri göstermesi bakımından çok önemli olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

''Farklı kaynaklardan temin edilen su bir kısmı halen ayakta kalan kemerler vasıtasıyla şehre ulaştırılmış, havuzlarda dinlendirilirken sonra su terazileriyle basıncı ayarlanmış ardından da her biri ayrı bir zarafet örneği çeşmelerle İstanbulluların hizmetine sunulmuştur. Benzer bir mühendislik dehasını asırlar öncesinde Endülüs'te de görmek mümkündür. Endülüs Müslümanları su kanalı inşasında öyle ileri gitmişlerdir ki bazı kaynaklara göre İspanya'nın başkenti Madrid'in su ihtiyacı uzun yıllar boyunca su kanallarından karşılanmıştır. Bu tarihi birikimden ilham ve cesaret alarak biz de bugün ülkemizin su kaynaklarını en etkin ve verimli bir şekilde kullanmanın gayretindeyiz.'' dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal