Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Tahıl koridoru anlaşması 120 gün uzadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan tahıl koridoru anlaşmasıyla ilgili bir son dakika açıklaması geldi. Erdoğan açıklamasında Türkiye, Birleşmiş Milletler, Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasındaki tahıl anlaşmasıyla ilgili alınan yeni kararı duyurdu.

17.11.2022-12:34 - (Son Güncelleme: 17.11.2022-17:19)

Türkiye’nin büyük uğraşları sonucunda hayata geçirilen tahıl koridoru anlaşması iki gün sonra sona eriyordu. Fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan tahıl koridoru anlaşmasıyla ilgili bir son dakika açıklaması geldi. Erdoğan açıklamasında Türkiye, Birleşmiş Milletler, Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasındaki tahıl anlaşmasıyla ilgili alınan yeni kararı duyurdu.

Tahıl koridoru anlaşması 120 gün uzadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen dörtlü görüşmeler neticesinde, Türkiye, Birleşmiş Milletler, Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasında alınan karar doğrultusunda, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması 19 Kasım 2022 tarihinden itibaren 120 gün süreyle uzatılmıştır.

Erdoğan Tahıl Koridoru

Geride bıraktığımız 4 aylık dönemde 500’e yakın gemi ile 11 milyon tondan fazla tahıl ve gıda maddesinin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması ile bu anlaşmanın dünyanın gıda temini ve güvenliği için ne denli önemli ve faydalı olduğu açıkça görülmüştür.

Anlaşmanın uzatılması iradesini ortaya koyan Birleşmiş Milletler’e, Genel Sekreter Sayın Guterres’e, Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin’e ve Ukrayna Devlet Başkanı Sayın Zelenski’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun."

Von der Leyen’den Erdoğan ve Guterres’e tebrik

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Karadeniz Tahıl Girişimi'nin devamı konusundaki anlaşmadan dolayı tebrik ettiğini açıkladı.

Komisyon Başkanı von der Leyen açıklamasında “Antonio Guterres ve Cumhurbaşkanı RT Erdoğan'ı Karadeniz Tahıl Girişimi'nin devamı konusundaki anlaşmadan dolayı tebrik ediyorum. AB Dayanışma Yolları ile birlikte BM Karadeniz Tahıl Girişimi, küresel gıda kıtlığının önlenmesine ve Rusya'nın savaşına rağmen gıda fiyatlarının düşmesine yardımcı oluyor” ifadelerini kullandı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal