Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin Orta Doğu Planına Sessiz Kalan Arap Dünyasını Eleştiriyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün, kendisinin Filistin topraklarındaki İsrail ilhakı olarak nitelendirdiği ABD'nin Orta Doğu Planı aleyhine konuşmadıkları gerekçesiyle Suudi Arabistan'ı ve diğer körfez yarımadası ülkelerini eleştirdi.

31.01.2020-17:47 - (Son Güncelleme: 31.01.2020-17:36) Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin Orta Doğu Planına Sessiz Kalan Arap Dünyasını Eleştiriyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün, kendisinin Filistin topraklarındaki İsrail ilhakı olarak nitelendirdiği ABD'nin Orta Doğu Planı aleyhine konuşmadıkları gerekçesiyle Suudi Arabistan'ı ve diğer körfez yarımadası ülkelerini eleştirdi.

Kendisini Müslüman davalar için küresel bir şampiyon olarak konumlandıran Erdoğan, Arap uluslarının Filistinlilere karşı tutumunun acınası olduğunu ve sesini çıkarmayan ülkelerin “ciddi sonuçlardan” sorumlu olacağını söyledi.

Filistinlilerin planı reddetmesine ve Trump'ı boykot etmelerine karşın, üç Körfez Arap devleti - Umman, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri - Trump'ın planını açıkladığı Beyaz Saray toplantısına katıldı.


"Ne zaman konuşacaksınız?"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, iktidar partisinin Ankara'daki üyelerine yaptığı açıklamada “Müslüman dünyasındaki ülkelerin bu adıma ve duyurulan metne yönelik tutumlarına baktığımızda bize acıyorum. Suudi Arabistan çoğunlukla sessizsiniz. Ne zaman konuşacaksınız? Aynı şey Umman, Bahreyn için de geçerli” dedi.

“Oraya gidip alkışlıyorlar bile. Yazıklar olsun” diye devam etti. “Böyle bir planı destekleyen bazı Arap ülkeleri Kudüs'e, kendi halklarına ve çoğu insanlığa ihanet ediyor.”

Suudi Arabistan, Trump’ın ABD himayesinde doğrudan barış müzakerelerine yönelik çabaları ve desteğini takdir ettiğini ifade etmesine rağmen, devlet basını Kral Salman'ın Filistin Cumhurbaşkanını Riyad’ın değişmez desteğini iletmek için çağırdığını bildirdi.

Türkiye'nin Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri ile bağları,İstanbul'da Suudi gazeteci Jamal Khashoggi'nin öldürülmesinden Libya'daki rakip politikalara kadar birçok konuda gerginleşti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistinlilerin planı kabul etmeleri için baskı altına alınmasının “açıklanamaz” olduğunu belirterek, Cuma günü daha sonra Filistin Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas ve Filistin militan grubunun lideri İsmail Haniyeh ile konuşacağını da sözlerine ekledi.

Abbas plan hakkında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde konuşacak.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal