Cuma namazı kaç rekattır? Cuma namazı nasıl kılınır? Cuma namazı kılınışı ve okunacak sureler

İslam’ın beş şartından biri olan Namaz Müslümanlar için farz ibadetlerdendir. Müslümanlar için önemli olan Cuma gününde vatandaşlar Cuma namazında bir araya geliyorlar. Ancak zaman zaman bilmediğiniz ya da yanlış bildiğimiz konular olabilmektedir. Bu nedenle Cuma namazının nasıl kılındığı merak ediliyor. Peki,Cuma namazı nasıl kılınır? İşte Cuma namazının kılınışı…

03.06.2022-11:12 - (Son Güncelleme: 03.06.2022-11:12) Cuma namazı kaç rekattır? Cuma namazı nasıl kılınır? Cuma namazı kılınışı ve okunacak sureler

Cuma günlerin tüm Müslüman Alemi Camilerde bir araya geliyor. Cuma namazı için camilerin yolunu tutmadan birçok kişi de namazın nasıl kılınacağını araştırmaktadır. Bazen yanlış bildiklerimiz bazen de eksik bildiklerimiz olabilmektedir. Peki,Cuma namazı nasıl kılınır? İşte Cuma namazının kılınışı…

Cuma namazı kaç rekat kılınır?

Cuma namazı farz olan namazlardan biridir. Cuma günleri İslam aleminin bayramı sayılır erkekler Cuma namazı için camilerin yolunu tutarken kaç rekat olduğu da araştırılıyor. Cuma namazı 4 rekat sünneti, 2 rekat farz ve 4 rekat da son sünnet olmak üzere toplam 10 rekattır. Cuma namazı kadınlara farz sayılmaz ancak isteyen kadınlarda bu namazı kılabilmektedir.

Cuma Namazı Nedir

Cuma namazı nasıl kılınır?

Cuma namazına başlarken ilk önce niyet edilir. "Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının 2 rekât farzını kılmaya. Uydum hâzır olan imama." diyerek niyet etmeniz gerekir. Daha sonra "Allahu Ekber" diyerek Tekbir getirilerek namaza başlanır.

Tekbirin ardından içinizden Sübhaneke okunur ve peşine bir şey okunmaz imam okuyacaktır.

İmamın surelerini bitirmesiyle birlikte "Allahu Ekber" diyerek rükûya gidilir. Rüku'da 3 kere "Sübhâne Râbbiye'l-Azim" denilerek ayağa kalkılır. Kalkarken "Semi Allahu li-men hamideh"denilir ve tam kalktığınızda ise "Rabbenâ leke'l hamd"denmektedir.

Ardından tekrar "Allahu Ekber" diyerek secdeye gidilir. Burada 3 kere "Sübhâne rabbiyel-a 'alâ" denmektedir. Sonra"Allahu Ekber" diyerek dizlerinizin üstüne oturmalısınız. Tekrar "Allahu Ekber" denilerek secdeye gidilir. Yine üç kez "Sübhâne rabbiyel-a 'lâ" denir

"Allahu Ekber" dedikten sonra secdeden ayağa kalkılır ve ikinci rekâta başlanmış olur. Ayağa kalkınca bir şey okumadan imamı dinlemelisiniz.

İmamın sureleri bitirmesi ile "Allahu Ekber" diyerek rükûya gidilir. Rüku'da 3 kere "Sübhâne Râbbiye'l-Azim" denilerek ayağa kalkılır. Kalkarken "Semi Allahu li-men hamideh" denir ve tem doğrulduktan sonra"Rabbenâ leke'l hamd" denmektedir.

Buradan sonra "Allahu Ekber" diyerek secdeye gitmel isiniz. Secdede yine 3 kere "Sübhâne rabbiyel-a 'alâ" dedikten sonra "Allahu Ekber" diyerek dizlerin üstüne oturulur. Tekrar "Allahu Ekber" diyerek secdeye gidilir ve 3 kere "Sübhâne rabbiyel-a 'lâ" denir.

"Allahu Ekber" diyerek secdeden kalkılır ve Tahiyyata oturulur. Burada Ettehiyyâtü, Allâhumme Salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ duaları okunmaktadır. Duaların okunmasının ardından imam ile birlikte yüzünüzü önce sağa çevrilir ve "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" denerek selam verilir. Ardından aynı şekilde yüzünüzü sola çevirerek "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" denerek selam verilir.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal