Covid-19'un Epidemiyolojisi

Coronavirüs nasıl bulaşıyor? Hastalığı yakından takip etmek bu süreçte sizi bir adım öne geçirir. İşte Coronavirüse dair tüm detaylar...

09.06.2020-16:27 - (Son Güncelleme: 09.06.2020-16:22) Covid-19'un Epidemiyolojisi

Covid-19'un epidemiyolojisi kapsamında yapılan araştırmalar sayesinde hastalığın tüm detaylarına hakim olunmaya çalışılıyor. Hastalığı yakından tanımak aynı zamanda bu hastalığa çözüm bulma aşamasını da daha kolay bir hale getiriyor. Nasıl bulaştığından belirtilerinin neler olduğuna kadar tüm detayları sizin için analiz ettik!

Salgın Nerede Başladı?

Covid-19'un epidemiyolojisi ile alakalı incelemeler yaparken bu hastalığın temelde vahşi hayvan pazarı kaynaklı bir hastalık olduğu net şekilde dile getirilmektedir. Özellikle doğanın baskı altına alındığı ve nüfus yoğunluğunun interaksiyonun yüksek olduğu illerde ve bölgelerde daha fazla görüldüğü de belirtiliyor. Çin Halk Cumhuriyeti’nin Wuhan kentinde meydana gelen bu salgının dünya çapında dile getirilmesi ve ülkelerin uyarılması bağlamında ise geç kalındığını dile getiren birçok otorite bulunuyor. Hatta bazı ülkelerin Çin’e bu durum sebebi ile belirli davalar açmak için hazırlandığı da dile getirilmelidir.

Salgının Temel Özellikleri Nelerdir?

Covid-19'un epidemiyolojisi kapsamında yapılan araştırmalar diğer influenzalar ile benzer özellik gösterdiğini yansıtmaktadır. Bu noktada dikkate alınması gereken hususlar;

  • Salgının en temel özellikleri ile alakalı incelemeler diğer salgınlara göre bulaşıcılık oranının çok daha yüksek olduğunu dile getiriyor.
  • Solunum yolu hastalığı olduğu için daha ziyade partikül yolu ile bulaşmaktadır.
  • Salgının en riskli grup olarak hedef haline getirdiği yaş grubu ise 65 yaş ve üzeridir. Bunun temel sebebi bu yaş aralığında kronik rahatsızlıkların artmasıdır.
  • Kronik rahatsızlığı olan genç kişilerin de sağlıklı kişilere göre daha net bir şekilde risk altında olduğunu dile getirmek gerekiyor.

Kişilerin salgından kurtulmak için başlıca unsur olan sosyal mesafeye büyük önem vermesi gerekiyor. Mesafeye ne derece önem verilirse elde edilecek olan salgın tedavi başarısının da o kadar artacağı görülmektedir.

Hastalık Hangi Belirtiler ile Ortaya çıkıyor?

Ortaya çıkma süresinin 14 güne kadar değişim gösterdiği belirtilmektedir. Kuluçka süresinin 14 gün sonunda tamamlandığı ve belirtilerin ortaya çıkmaya başladığı uzmanlar tarafından açıklanmıştır en temel belirti kesinlikle inatçı bir yüksek ateştir. Süregelen yüksek ateşin bir türlü düşmemesi ve yüksek ateşe eşlik eden kuru öksürüğün bu anlamda en net belirti olarak kabul edildiği fark ediliyor.

Zaman ilerlemesi ile beraber virüs mutasyona uğramıştır. Mutasyonun yanı sıra her bünyede ortaya koyduğu etkinin de farklılık gösterdiğinin dile getirilmesi gerekiri. Tat ve koku kaybı ve gözlerde kızarıklığın en temel detaylardan ve belirtilerden biri olduğunun alt çizilmelidir.

Ülkemizdeki Son Durum Nedir?

Ülkemizde salgının yayılım hızı azalmıştır. Bu nedenle 1 Haziran itibari ile normalleşme sürecine geçilmiştir. Aslına bakılırsa bu noktanın bir deneme süreci olduğunu bilmelisiniz. Salgının yayılım oranı artarsa yeniden aynı önlemlerin alınabileceği yolunda sinyaller de verilmiştir. Ne derece fazla tedbir alınırsa kişilerin normalleşme sürecinde bu hastalığa yakalanma riski de o kadar azalır.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal