16.04.2020-11:17 (Son Güncelleme:17.05.2024-17:29)


1

Tüm dünyayı ölümle tehdit eden yeni tip coronavirüs salgının aslında 1964 yılında June Almeida adlı bir bilim kadını tarafından keşfedildiğini biliyor muydunuz? Evet salgının doğum tarihi 1964 ve ilk keşfini June Almeida adlı bir bilim insanı gerçekleştirdi. Ayrıntılar haberimizde...



2

Covid-19 virüsü, Dr. Almeida'nın 1964 yılında Londra'da St Thomas Hastane laboratuvarında saptadığı coronavirüsün yeni bir türü.



3

Dr. Almeida, 1930'da doğdu ve 1954 yılında Venezuelalı ressam Enriques Almeida ile evlendi. Medikal yazar George Winter'a göre, Dr. Almeida'nın elektron mikroskopuyla muazzam yeteneklerini geliştirdiği yer Ontario Kanser Enstitüsü'ydü. Virüsleri antikor kullanıp kümeler halinde daha iyi görselleştiren bir yönteme liderlik etti.



4

BBC Radyo İskoçya'dan Drivetime'a önemli açıklamalarda bulunan George Winter'a göre, June Almeida'nın yetenekleri Birleşik Krallık'ta ünlenmiş ve 1964'te St Thomas Tıp Okulu'nda çalışmaya çağrılmıştı. Burası aynı zamanda Başbakan Boris Johnson Covid-19'a yakalanınca tedavi gördüğü yer olarak biliniyor.



5

June Almeida, Salisbury'de soğuk algınlığı ünitesinde araştırma yapan Dr. David Tyrrell ile çalışmaya başladı. BBC Radyo İskoçya'dan Drivetime'a açıklama yapan George Winter, Dr.Tyrrell'in gönüllülerden gelen burun yıkamalarını incelediğini ve ekibinin, soğuk algınlığı ile ilişkili birkaç ortak virüsü çıkarabildiklerini ancak hepsinde olmadığını keşfettiğini bildirdi.



6

Özellikle B814 olarak bilinen bir örnek, 1960 yılında Surrey'deki bir yatılı okuldaki bir öğrencinin burun yıkamalarından alınmıştı. Gönüllülere soğuk algınlığı semptomlarını iletebildiklerini ancak rutin hücre kültüründe büyütemediklerini keşfettiler ve Dr.Tyrrell bunun elektron mikroskopundan görülüp görülemeyeceğini merak etti.



7

Virüs partiküllerini numune şeklinde alan June Almeida'ya örnek gönderdiler, o da bunları tam aynısı olmamakla birlikte grip virüsü gibi niteledi. Almeida, 'ilk insan coronavirüsü' olarak tanınan virüsü de tespit etmiş oldu.



8

Winter, Dr. Almeida'nın daha önce fare hepatitlerini ve tavukların bulaşıcı bronşitini incelerken böyle partiküller gördüğünü söylüyor.



9

Bununla birlikte Winter, Almeida'nın makalesin akademik meslektaşlarının incelemesinden geçen bir dergi tarafından kabul edilmediğini açıkladı, çünkü inceleme yapan meslektaşları, ürettikleri görüntülerin yalnızca grip virüsü parçacıklarının kötü birer resimleri olduklarını dile getirdi.



10

B814 buluşunun yeni keşfi 1965 yılında British Medical Journal'da yazıldı ve gördüklerinin ilk fotoğrafları iki yıl sonra General Virology Journal'da yayınlandı.



11

Winter'a göre, bunu coronavirüs olarak adlandıranlar St Thomas'ta başta olan Profesör Tony Waterson ile birlikte Dr. Tyrrell ve Dr. Almedia idi. Bu ismin nedeni virüse ait görüntünün tepesinde bir simge olmasıydı.



12

Ancak vefatından 13 yıl sonra, bugünlerde yaşanan salgın sebebiyle, hakkındaki öncü çalışmaları ile hak ettiği değeri görüyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR