Covid-19 mutasyonuyla ortaya çıkan JN1 Varyantı nedir? Belirtileri nelerdir?

Dünya da yaklaşık 6 milyon insanın can kaybına neden olan COVID 19 virüsü, bu seferde yeni varyantlarıyla gündeme geldi. Çeşitli varyantlarla korku salmaya başladı. BA.2.86'ın alt varyantı olarak ortaya çıkan JN1, belirtileri hakkında bilgilendirme yapacağız. Detaylarına haberimizde ulaşabilirsiniz…

21.12.2023-16:23 - (Son Güncelleme: 21.12.2023-16:23) Covid-19 mutasyonuyla ortaya çıkan JN1 Varyantı nedir? Belirtileri nelerdir?

Ağır mutasyona uğramış yeni bir COVID 19 varyantı olan JN1 belirtileri arasında boğaz ağrısı, baş ağrısı, ateş ve burun tıkanıklığı yer alıyor. JN1 varyantı ilk olarak Eylül ayında tespit edildi ve uzmanlara göre şu ana kadar 41 ülkede tehlike saçmaya başladı.

JN1 varyantı nedir?

JN1 Varyantı nedir

JN1 ilk olarak Ağustos 2023'te rapor edildi ve DSO'ya göre şu ana kadar en az 41 ülkeye yayıldı. CDC, virüsün ilk kez Eylül ayında ABD'de tespit edildiğini açıklamıştı. JN1 de omicron ailesinin bir parçası olarak biliniyor. Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi'nde bulaşıcı hastalıklar profesörü Dr. William Schaffner, "(Varyantları) omicron'un çocukları ve torunları olarak düşünün. Bunlar aynı geniş ailenin parçası, ancak her birinin kendine özgü kişilikleri var" açıklamasında bulundu.

Peki JN1 belirtileri neler?

JN1 Varyantı nedir

JN1 belirtileri şu şekilde sıralanabilir; ‘‘Boğaz ağrısı, Tıkanıklık, Burun akması, Öksürük, Tükenmişlik, Baş ağrısı, Kas ağrıları, Ateş veya titreme, Tat veya koku alma duyusunun kaybı’’  bu şekilde rahatsızlıkları yaşıyorsanız doktora başvurabilirsiniz. 

Maske ve Hijyene devam edilmesi gerekiyor

JN1 Varyantı nedir

DSÖ'nün verileri sürekli izlediği kaydedilen açıklamada, gerektiğinde JN.1'in risk değerlendirmesini güncelleyeceği de vurgulandı. Açıklamada, önlemler arasında kalabalık, kapalı veya havalandırmanın yetersiz olduğu alanlarda maske takılması, mümkün olduğunca güvenli mesafenin korunması, ellerin düzenli olarak yıkanması, şiddetli hastalık riski yüksek olanlar için Covid-19 ve gribe karşı aşıların güncel tutulması ile hastalık belirtileri olanlar için test yapılması da yer aldı.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal