Coronavirüsünün Neden Olduğu Kaygıyla Baş Etme Yolları

Covid-19 salgınının nende olduğu kaygı ve stres ciddi psikolojik rahatsızlıklara neden olmaktadır. Peki, Coronavirüsünün neden olduğu kaygı ile baş etmek için ne yapmak gerekir? Stres neye neden olur? Detaylar haberimizde…

21.04.2020-12:20 - (Son Güncelleme: 21.04.2020-12:20) Coronavirüsünün Neden Olduğu Kaygıyla Baş Etme Yolları

Tüm dünyada etkisini göstermeye devam eden Coronavirüsü salgının ne zaman biteceği hakkında henüz net bir bilgi bulunmamaktadır. Bu durum da insanlar üzerinde kaygının artmasına ve psikolojik olarak ciddi anlamda etkilenmesine neden olmaktadır. Klinik Psikoloji Uzmanı Emrah Polat Covid-19 virüsünün neden olduğu kaygısıyla baş etmenin yollarını paylaştı. İşte detaylar…

BELİRSİZLİK KAYGIYI YARATABİLİR

Klinik Psikoloji Uzmanı Emrah Polat, “Yaşadığımız korku ve stres aslında ilk kez başımıza gelen olağanüstü bir duruma verdiğimiz olağan bir tepkidir,” diyerek konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Yaşanan tehlike anında ortaya çıkan korku ve kaygı, aslında bizi tehlikeden kurtarma yollarını arayıp bulmamıza ve zamanında eyleme geçmemize yarar. Yaşadığımız salgında olduğu gibi dışarıdan gelen tehdit karşısında kontrolün elimizde olmaması, geleceği öngörememe gibi belirsizlik durumları, bizi savunmasız bırakarak yüksek kaygının ortaya çıkmasına sebep olan psikolojik nedenlerdir.”

CORONAVİRÜSÜ KAYGISIYLA BAŞ ETMENİN 10 PÜF NOKTASI

- Doğru ve güncel bilgiler aktaran kaynaklardan haber alın. Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü bilgilendirmelerini referans alabilirsiniz.

- Coronavirüsü’nden korunma yöntemlerini bilimsel ve güvenilir kaynaklardan öğrenin ve uygulayın.

- İçerisinde bulunduğumuz bu sürecin ve duyguların normal ve geçici olduğunu unutmayın. Olumsuz duygularınızı anlamak ve kabul edebilmek için kendinize zaman verin.

- Düzenli uyumaya ve beslenmeye özen gösterin. Bol meyve, sebze tüketmek, su içmek, evde hazırlanan besinlerden yemek ve sigarayı bırakmak hastalıktan koruyucu etki sağlayacaktır.

- Yeni hayat koşullarına uygun olarak, günü planlı olarak yaşayın, yeni rutinler oluşturun, yeni koşullara uyumu kolaylaştırıcı düzenlemeler yapın.

- Yakın çevrenizdeki arkadaşlarınızla iletişim halinde olun. Sevdiklerinizden uzak kalmak, onlara dokunamamak kendinizi yalnız ve üzgün hissetmenize neden olabilir. Teknolojiden faydalanarak görüntülü arama yapabilirsiniz. Bu sayede bağlarınız kopmaz ve kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.

- Ailenizle korkularınızı paylaşarak hissetiniz korkunun azalmasını sağlayabilirsiniz.

- Nefes egzersizleri yapabilirsiniz.

- Olumsuz duyguları azaltmanın en iyi yollarından biri de bedeninizi hareket ettirmektir. Bu süreçte yoga, pilates, kültür fizik hareketleri vb. egzersizler yapabilirsiniz.

- Tüm bu başa çıkma yöntemlerine rağmen hala kaygınızı yönetemediğinizi düşünüyorsanız, en yakın zamanda ruh sağlığı alanında uzman kişilerden destek almanızda fayda var.

FAZLA STRES NEYE NEDEN OLUR?

  • Kişi kendi ve sevdiklerinin sağlığı için korku ve endişe duyar.
  • Keyifsizlik, bıkkınlık ve yorgunluk görülür.
  • Aktivitelere karşı ilgisiz davranır.
  • Uyku ve yeme düzeninde artma/azalma görülür.
  • Konsantrasyon ve dikkati toplamada güçlük çeker.
  • Çaresizlik, huzursuzluk, hayal kırıklığı, üzüntü ve öfke gibi duyguların ortaya çıkar.
  • Kişinin duygusal hassasiyeti artar.
  • Sosyal ilişkilerden uzaklaşmaya başlar.
  • Alkol, tütün veya diğer ilaçların kullanımında artabilir.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal