Coronavirüsle İbadet İçin 8 Kural

29 Mayıs'tan itibaren, koşulları elverişli camiler ibadete açılacak. Nasıl önlemler alınmalı, cemaat nelere dikkat etmeli? Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 8 kural belirtti.

21.05.2020-11:24 - (Son Güncelleme: 21.05.2020-11:29) Coronavirüsle İbadet İçin 8 Kural
29 Mayıs'tan itibaren, koşulları elverişli camiler ibadete açılacak. Nasıl önlemler alınmalı, cemaat nelere dikkat etmeli? Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 8 kural belirtti.

Camilerin tekrar ibadete açılacağını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamıştı:

“29 Mayıs Cuma günü cuma namazıyla birlikte öncelikle valilikler ve müftülükler tarafından belirlenen şartları uygun camilerden başlayarak camilerimizi ibadete açıyoruz. Bir süre camilerimizde sadece öğlen ve ikindi vakitlerinde cemaatle namaz kılınacak, diğer vakitlerde bireysel ibadet uygulaması sürecektir. Tabii ki bu cemaatle namazı yine kurallar içerisinde ifa edeceğiz.”

"Maske koruyacak mı, camide nasıl bir tedbir almalıyız?" benzeri sorulara, Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Hürriyet gazetesinde cevapladı.

1 ) Kişiler, yalnızca elinin yüzünün geleceği yer için bir bez parçası kullanabilir veya kendi seccadesini getirebilir fakat bunların namazdan sonra 60 derecede yıkanması veya atılması gerekiyor.

2 ) Camiye giren vatandaşların ateşine bakılmalı, öksürük ve hapşırık benzeri belirtilere dikkat edilmeli.

3 ) Sosyal mesafe kuralına daima dikkat edilmeli.

4 ) Camilerde klima kullanılmaması, doğal yollarla havalandırılması uygun olur. Klima olacaksa bireyler arasındaki uzakılığın minimum 2 metreye çıkarılması gerekli.

5 ) Konuşma yoluyla coronavirüsün bulaş olanağı artacağından herkes maske takmalı. Duaların yüksek sesle değil, içerden okunması lazım. Konuşmak, salgının bulaş olasılığını 10 kat artırıyor. Öksürük ile hapşırmak 1000 kat artırıyor. Konuşmanın tonu da oldukça önemli. Yüksek sesle konuşunca bulaşma olasılığı daha da artıyor. Dua ile tekbirlerin mümkün olduğunca sessiz hatta hiç konuşmadan, nefes alıp vererek içten yapılmalı

6 ) İmamların da hastalığı bulaştırma tehlikesi var. Cemaatle araya mesafe konulması gerekli.

7 ) Maskeyle vaaz ile Kuran okuması kolay olmayabilir; imamın olduğu yere şeffaf, fiziksel bariyer konabilir ya da yüz siperliklerinden kullanılarak alçak ses problemi için mikrofon kullanılabilir.

8 ) Cami içerisindeki Kuran kursları okul gibi değerlendirilerek ve açılmamalı.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal