Coronavirüs Tedbirleri ve İndirim Akaryakıt Satışında Rekora Sebep Oldu

Türkiye'de ilk coronavirüs vakasının açıklandığı 11 Mart'ta, akaryakıt fiyatlarında da 60 kuruşa varan indirim yapılmasıyla beraber motorin ile benzin satışlarında rekora imza atıldı.

24.03.2020-11:31 - (Son Güncelleme: 24.03.2020-11:05) Coronavirüs Tedbirleri ve İndirim Akaryakıt Satışında Rekora Sebep Oldu
Türkiye'de ilk coronavirüs vakasının açıklandığı 11 Mart'ta, akaryakıt fiyatlarında da 60 kuruşa varan indirim yapılmasıyla beraber motorin ile benzin satışlarında rekora imza atıldı.

Türkiye'de ilk coronavirüs vakasının açıklandığı 11 Mart'ta, petrol fiyatlarındaki düşüşe paralel olarak akaryakıt pompa fiyatlarının da azalmasıyla benzin ve motorin satışında neredeyse 81 milyon litreyle tarihi rekora ulaştı.

Çin'de ortaya çıkan ve bütün dünyaya yayılan coronavirüs salgını nedeniyle azalan global petrol talebi, fiyatların düşmesinde ciddi bir rol oynadı. Suudi Arabistan ve Rusya arasında yaşanan "fiyat savaşı", 9 Mart'ta petrol fiyatlarını 30 dolar seviyesinin de altına indi.

Konu olan düşüşle akaryakıt pompa fiyatlarında da indirim yapıldı. Böylece, Türkiye'de 11 Mart itibarıyla benzinin pompa fiyatında 60 kuruş, motorinin pompa fiyatında da 56 kuruş indirim yapıldı.

Diğer taraftan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın da bahsedilen tarihte Türkiye'deki ilk coronavirüs vakasını açıklamasının akabinden vatandaşların araçlarının deposunu doldurmak istemesiyle iç pazarda akaryakıta talep arttı.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) verilerindeki bilgilere bakıldığında, Türkiye'de bu tarihte 70 milyon 9 bin 355 litre motorin ve 10 milyon 897 bin 598 litre benzin satışı oldu.

Bu rakamlar, Türkiye'de bir günde satılan en fazla akaryakıt miktarı olarak kayıtlara geçti.

Aynı şekilde, 12 Mart'ta da 65 milyon 30 bin 404 litre motorin ile 8 milyon 852 bin 958 litre benzin satışı oldu.

EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, konuyla alakalı açıklamasında, Türkiye'de günlük ortalama motorin satışının 55 milyon litre, benzin satışının da 8 milyon litre seviyesinde olduğunu ifade ederek, şu değerlendirmedelerde bulundu:

"Hem büyük bir indirimin görüldüğü hem de ülkemizde ilk coronavirüs vakasının açıklandığı 11 Mart'ta, vatandaşların önlem amaçlı benzin ve motorin aldığı görülüyor. Günlük ortalama satış seviyelerimizle kıyaslandığında, bu tarihte gerçekleşen motorin satışında yüzde 27, benzin satışında da yüzde 40'a yaklaşan artış söz konusu. Fakat, son haftaya ilişkin veriler rakamlara tam yansımamış olsa da fiili saha satışlarında gönüllü sokağa çıkmama durumundan dolayı ciddi anlamda kayıplar oluşuyor. Bundan etkilenen sektörümüzün de açıklanan destek paketlerine isim zikredilerek eklenmesini, kamu ve özel bankalardan ek limit destek talebimizin ilgili bakanlıklar tarafından da değerlendirilmesini arzu ediyoruz."
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal