Coronavirüs Taksi Plakası Sahiplerini ve Şoförleri De Vurdu

Coronavirüs sebebiyle müşteri kaybı yaşayan taksi şoförleri yevmiyelerini çıkaramamaktan şikayet ederken, plaka sahipleri düşen kira geliriyle zor zamanlar yaşıyor.

02.04.2020-13:38 - (Son Güncelleme: 02.04.2020-13:21) Coronavirüs Taksi Plakası Sahiplerini ve Şoförleri De Vurdu
Coronavirüs sebebiyle müşteri kaybı yaşayan taksi şoförleri yevmiyelerini çıkaramamaktan şikayet ederken, plaka sahipleri düşen kira geliriyle zor zamanlar yaşıyor.

Bütün dünyayı tesiri altına alan coronavirüs, taksi sektörünü de sarstı. Yüksek kira getirisi sebebiyle yatırım aracı olarak kullanılan taksi plakası, coronavirüs sebebiyle esnafı zor duruma soktu.

Türkiye Esnaf Vakfı Başkanı Yahya Uğur'un açıklamasında, taksici esnafının kötü günler yaşadığını dile getirdi.

Salgın sebebiyle bütün taksici esnafının zarar aldığını ifade eden Uğur, şu ifadeleri kullandı:

"Taksi şoförleri ve yatırımcısı ağır darbe yedi. Taksi plaka fiyatları 1 milyon liranın altına da düşerse sakın şaşırmayın. 6-7 ay önce 2 milyon 250 bin liraydı. Plaka değeri Mart ayı sonunda fiyatı 1 milyon 800 bine kadar düştü. Nisan'ın ilk günü plaka fiyatı 1 milyon 690 bin liraya düştü. Kira bedeli ise 8 binden 2 bin liraya kadar indi. Toplamda yüzde 75'in üzerinde bir kayıp söz konusu. Coronavirüsten etkilenen küçük esnaf grubunun içinde yer alan taksicilerin gün geçtikçe şartları daha da zorlaşacak. Sadece İstanbul'da taksi sektöründe çalışan yaklaşık 55 bin kişi krizden çıkmanın yolunu bulmaya çalışıyor."

Taksiciler, servisçiler ve minibüsçüler benzeri ulaşım sektörünün küçük esnafları için acilen önlemler alınması gerektiğini söyleyen Uğur, "2 milyonluk yatırım yapıp asgari ücretin altında gelire razı olmak zorunda kalmak esnafı tedirgin etti. Esnafımız gelecek endişesi yaşıyor. Bu küçük esnafımız için SGK primlerine çözüm bulunmalı, akaryakıt indirimi yapılmalı. Esnafımız primlerini ödeyemiyor. Boş gidip geliyor. Bari akaryakıt desteği verilirse bir nebze de olsa esnafımız rahatlayacak. Şartlar aynı şekilde 4 ay devam ederse çok üzgünüm ki süreç sonunda taksicilik sistemi diye bir şey kalmaz." ifadesini kullandı.

Esnaf odalarından taksici esnafına bu zor günlerde en azından maske ile kolonya dağıtımı noktasında bir destek beklediklerini ifade eden Uğur, "Her şeyi devletten bekleyerek de ayakta kalamayız. Odalar da bu süreçte üyelerden aidat almaktan vazgeçmeli. Onlar da ellerini taşın altına koymalı." diye konuştu.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal