'Coronavirüs İngiltere'nin Yarısına Bulaşmış Olabilir'

Oxford Üniversitesi’nin modellemesine göre yeni tip coronavirüs İngiltere’de, bilim insanlarının tahmin ettiğinden daha fazla kişiyi – belki ülke nüfusunun yarısını – enfekte etmiş olabilir.

28.03.2020-13:04 - (Son Güncelleme: 28.03.2020-13:42) 'Coronavirüs İngiltere'nin Yarısına Bulaşmış Olabilir'

Çalışmaya liderlik eden teorik epidemiyoloji profesörü Sunetra Gupta, bu araştırma sonuçları doğrulandığı taktirde, Covid-19’dan enfekte olanların binde birinden daha azının hastanede tedaviye ihtiyaç duyacak kadar hastalanabileceğini söylüyor.

Gupta ayrıca “Şu anda salgının hangi aşamasında olduğumuzu değerlendirmek için derhal geniş ölçekli serolojik araştırmalara (antikor testi) başlamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Oxford'un Evrimsel Enfeksiyon Hastalıkları ekolojisinin modellemesi, Covid-19'un en geç ocak ayı ortasına kadar İngiltere'ye ulaşmış olduğunu gösteriyor. Şubat ayı sonunda İngiltere'de resmi ilk vakaların ortaya çıkmasından bir ayı aşkın bir süre önce, tüm diğer enfeksiyonlar gibi fark edilmeden yayıldı.

Araştırma, hükümet politikasını güçlü bir şekilde etkileyen salgının Londra Emperyal Koleji’nin modellemesine çok farklı bir bakış sunuyor. Profesör Gupta “Emperyal Koleji’nin modellenmesinin bu denli kabul edilmesine çok şaşırdım” diyor.

Yine de Oxford modelinin doğruluğu henüz kanıtlanmadığı, kanıtlansa dahi, sosyal mesafe uygulamasının virüse yakalanan kişilerin durumunun daha da kötüleşme riskini azalttığı ve salgının zirveye çıkması halinde İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetlerinin üzerindeki baskıyı hafifleteceği için hükümeti eleştirmekten kaçındı.

İngiliz hükümeti, gayri resmi olarak benimsediği virüsün kontrollü olarak yayılmasını, insanların virüse yakalandıktan sonra ona karşı bağışıklık kazanacağını öngören "sürü bağışıklığı" stratejisinden, bilimsel danışmanlarının bunun Ulusal Sağlık Servisine kritik hastaların akın etmesine yol açabileceğini söylemesinin ardından vazgeçti.

Ancak Oxford Üniversitesi'nin sonuçları ülkenin Covid-19'un iki aydan daha uzun süre fark edilmeden yayılmasıyla zaten sürü bağışıklığı kazandığı anlamına geliyor. Araştırma kanıtlanırsa, mevcut kısıtlamalar bakanlar tarafından belirtilenden daha erken kaldırılabilir.

Bazı uzmanların, virüse karşı bağışıklıktan şüpheleri bulunsa da Profesör Gulta, insanlığın Covid-19'a karşı sürü bağışıklığı oluşturacağından emin olduğunu kaydetti.

Profesör Gupta'nın açıklamasına göre, Gerekli kanıtları elde etmek amacıyla, Oxford ekibi Cambridge ve Kent üniversitelerindeki meslektaşlarıyla halk üzerinde en kısa zamanda antikor testi yapmaya başlamak için ortak çalışmalar gerçekleştiriyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal