11.04.2020-13:54 (Son Güncelleme:20.04.2024-02:44)


1

Corona salgını, enerji sektöründe ve tüketiminde ciddi bir dalgalanma oluşturdu. Doğal gaz, elektrik doğal gaz ile akaryakıt kullanımı azaldı. Elektrikte, günlük tüketim (şubatta) 800-850 milyon kilovatsaat iken, (10 Nisan 2020) 644 milyon kilovatsaate kadar azalırken akaryakıt tüketiminin % 70'e kadar azaldığıa farkedildi.



2

Doğal gaz kulanmında da ciddi bir düşüş kaydedildi. Gaz santrallarının elektrik üretiminde payı, % 5-7 aralığında ilerliyor. Mevsimin de etkisiyle konutlarda kullanım azaldı. Ticarethanelerin (cafe, lokanta, restoran, berber, benzeri) geçici olarak çalışmalarını durduruldu. Ticarethane tüketimi de ani bir şekilde durdu. Günlük gaz tüketimi 90-95 milyon metreküp seviyesinde yer alıyor. Kış aylarında günlük kullanım 200 milyonlar seviyesinde ilerliyordu. Havanın soğuk olduğu günlerde miktar daha da yükseliyordu.



3

Benzin ile motorin tüketimi de azaldı. Türkiye’de, senede ortalama 28 milyar litre motorin, 3 milyar litre benzin tüketimi yapılıyor. Sektör temsilcileri, akaryakıt tüketiminin % 70’e kadar azaldığına dikkat çekiyor.



4

TAHSİLAT DA AZALIYOR

TAHSİLAT DA AZALIYOR

Son dönemde bilhassa kamu kurum ile kuruluşların doğal gazda fatura ödeme oranlarında ciddi bir düşüş görülüyordu. Enerji idaresi, coronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında gerek vatandaşların, gerekse de kamu kurum ile kuruluşlarının faturalarını sürekli takip ediyor.



5

VERİLER GÜNLÜK İZLENİYOR

VERİLER GÜNLÜK İZLENİYOR

Bu çerçevede, doğal gaz dağıtım firmaları; ticarethane, konut ile kamu kurum ve kuruluşlarının fatura tahsilat, tahakkuk, adet ie tutarlar ve tahsilat oranlarıyla ilgili verileri günlük olarak EPDK ile paylaşıyor. Bilhassa ticarethanede tüketimler, 20 bin metreküp altı ile üstü olarak iki ayrı kategoride sınıflandırılıyor ve EPDK ile paylaşılıyor.



6

ÖDENMEYEN FATURA ÇALIŞMASI

ÖDENMEYEN FATURA ÇALIŞMASI

Elektrikte, doğal gazda ödenemeyen faturalar hususunda bir adım atılması isteniyor. Sektör temsilcilerinin açıklamasında faturalarla ilgili Enerji Bakanlığıyla görüşmeler yapıldığını, bu dönemde faturasını ödemeyen bilhassa konut abonelerinin elektriği ile gazının kesilmemesine dikkat edildiğini belirtti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR