Çorapla uyumak, hayat kalitenizi bozabilir aman dikkat!

Sıcak havaların hızla düşmesiyle birlikte toplumdaki bir kesim, ayakları üşüdüğü için çorapla uyumayı tercih ediyor. Peki çorapla uyumanın sağlığa zararlı olduğunu biliyor muydunuz? Sağlık uzmanlarının cevaplarını sizler için derledik.

07.12.2023-11:49 - (Son Güncelleme: 07.12.2023-17:23) Çorapla uyumak, hayat kalitenizi bozabilir aman dikkat!

Belçika'daki Liege Üniversitesi'nin Uyku Birimi'nden Nörofizyolojist Francisco Puertas, uyuyabilmek için vücut merkez sıcaklığımızın 0,5 ile 0,8 derece düşürülmesi gerektiğini söylüyor. Bunu sağlamak içinde el ve ayak damarlarımızın genişlemesine ihtiyaç olduğunun altını çiziyor. Vücuda daha çok kanın girmesiyle beraber vücut sıcaklığının azaldığının bilgisini bizlerle paylaşıyor.

çorap foto

Çorapla uyumak sağlığa zararlı mı?

Gün içinde kapalı ayakkabılar içinde kalan ayaklar, mantar oluşumuna davetiye çıkartıyor. Burada çorap kalitesi de oldukça önemli, terletmeyecek; pamuklu, bambu, moda, viskon, yün, kumaş, angora ve ipek türevlerinden olmalıdır. Ayrıca çoraplardaki lastiklerin baskılaması kan dolaşımını olumsuz etkileyebilir. Egzama oluşumuna katkı sağlayabilir. Derinin kuruması ayak tırnaklarına şekil bozukluğu verebilir. Uzun süre çorapla uyulması ortopedik bozukluklarda oluşabilir. Tırnak batması gereğinden fazla sıkı ve kalın çorap kullanılmasıyla oluşmaktadır. Ayak rahatsızlığı kişiyi hayat konforundan direkt uzaklaştıran bir tedavi süreci olmasının yanı sıra uzun, ağrılı ve maliyetli sonuçları beraberinde getirebilmektedir. Vücudun tüm yükünü beraberinde taşıyan ayaklar, temizliğine ve bakımına özen göstermemiz gerekir. 

çorap foto 2



Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal