Çöken binaların betonları hakkında çarpıcı iddia

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 10 ilde büyük yıkıma neden olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından yıkılan binalara dair ilk enkaz incelemeleri başladı. Enkazları inceleyen YTÜ Öğr. Üyesi Prof. Ali Koçak, çarpıcı iddialarda bulundu.

16.02.2023-09:37 - (Son Güncelleme: 16.02.2023-18:07) Çöken binaların betonları hakkında çarpıcı iddia

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat’ta meydana gelen 7.7 ardından 7.6 büyüklüğünde deprem olurken, Gaziantep’te de büyüklükleri 6.4 ile 6.5 olan iki büyük deprem daha oldu.

7.7 büyüklüğünde depremin ardından meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki ikinci bir deprem meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş olan bu iki büyük depremlerin arından 1891 artçı gerçekleşti.

Yaşanan deprem, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkıma yol açtı. Yıkılan binaların enkazı altında kalan vatandaşların kurtarma çalışmaları durmaksızın devam ediyor.

Depremde yıkılan binalara ilişkin ilk tespitleri enkazları inceleyen YTÜ Öğr. Üyesi Prof. Ali Koçak aHaber'de anlattı.

Enkaz incelemeleri başladı

İmalat hataları olabilir

Üyesi Prof. Ali Koçak, yaptığı açıklamada “  Yıkılan binalarda hazır beton da var. Eskiler de var tabiki. Ama beton santralinde üretilmiş betonlar var. Yeni binaların betonları ile eskilerinin arasında imalat açısından bir fark göremedik.

Binalardan bizler de gerekli karot örnekleri alacağız. Bir tanesi neden yıkıldı diğeri neden yıkılmadı görmek istiyoruz. İmalat hatalarını görmek istiyoruz.

Böyle bir betonun inşaatta kullanılması son derece vahim. Hazır betonları da konuşmalıyız. Beton firmalarının mıcırı nasıl kullandığını da konuşacağız. Şantiye şefleri nasıl izin verir?

Deniz kumunu da çok tartıştık. Artık beton firmaları da işin içinde. Normalde betonu doldurduktan sonra şişleme yaparız. Betonun içindeki boşluğu gidermek için titreşim veririz ve boşluklar dolar. Numunelerin dayanımına bakılacak. Bundan sonra bu betonların durumları ortaya çıkacak. Oradaki beton firmalarının ne kadar beton ürettiğini de ortaya çıkacak. “ ifadelerini kullandı.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal