Çok ilaç kullanmak böbreklere zarar verir mi? Kontrolsüz kullanılan ağrı kesici böbrek hastalıklarına yol açıyor

Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, aşırı ağrı kesici kullanılmasının zararlarıyla ilgili açıklama yaptı. Prof. Dr. Üstündağ, böbrek hastalığının her geçen gün yaygınlaştığını ve Türkiye'de erişkin yaş gruplarında en hafif evreden en yoğun evreye kadar her 6 kişiden birinde böbrek rahatsızlığı görüldüğünü söyledi.

11.03.2022-10:00 - (Son Güncelleme: 11.03.2022-14:49)

Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, böbrek hastalığının diyabet, obezite, aşırı tuz kullanımı, sigara gibi birden fazla nedenden kaynaklandığını belirterek kontrolsüz ilaç kullanımının da böbreklerde büyük zarara neden olduğunu vurguladı. 

Kontrolsüz ve çok fazla ilaç tüketiminin böbrek hastalığı riski oluşturduğunun altını çizen Üstündağ, şunları söyledi: ''30 ila 70 yaş arası kadın hastalarda ağrı kesicilerin uzun süreli kullanımı kronik böbrek hastalığının önemli bir nedeni. Vatandaşlarımızın şunu bilmesi lazım, basit bir ağrı kesici diye aldığı ilaçların toplamı, yaşamı boyunca 1 kilogramı aşarsa o kişinin böbreğini etkilememesi mümkün değildir. 2-3 kilograma ulaştığı zaman diyaliz ya da nakil gerektirecek kadar ağır böbrek hastalığına uğramanız söz konusu olacaktır'' 

Kontrolsüz ilaç kullanımı böbreklere zarar veriyor!

Prof. Dr. Üstündağ, doktor tavsiyesi ve kontrolünün haricinde sürekli ilaç kullanılmaması gerektiğini belirtti. Gramajı az olan ilaçların, yıllar içindeki sürekli olarak kullanılması böbreklerin zarar göreceği boyutlara ulaştığını vurgulayan Üstündağ, konuşmasına şöyle devam etti: ''Bu ağrı kesiciler genelde 500 miligramdır, günde 2 tane kullansanız 1 gram eder ve bir senede 365 gram eder. 3 sene böyle sürekli kullanıldığında zaten 1 kilograma ulaşmış oluyor. Artık böbrek hastalığınız başlamış demektir. Böbrek hastalığı bir kere başladığında da çok sıkı önlemler alınmazsa genellikle ilerleyicidir ve diyalize kadar götürür. O ilaçları 6-7 sene kontrolsüz şekilde kullandığınızda artık son dönem böbrek hastalığına uğrama ihtimaliniz çok fazla artmıştır. 'Ben günde 1 tane kullanıyorum' demek riski azaltmıyor.''

Ağrı kesici böbreklere zarar verir mi?

Doktordan onay almadan, diz ağrıma veya baş ağrıma iyi geldi diye bu ilaçların uzun süre kullanılmamasını vurgulayan Üstündağ, ''Bunu yaparsak bir derdimize çok büyük bir dert eklemiş olabiliriz. Başınız ağrıyorsa tansiyon hastası olabilirsiniz, bunu tansiyon düzenleyici tedaviyle giderebilirsiniz, ağrı kesiciyle gidermek başka bir soruna kapı açabiliyor'' diye uyarılarda bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal