04.06.2022-11:28 (Son Güncelleme:10.06.2023-16:59)


1

W oturma şekli çocuğun gelişimi ile vücut yapısını doğrudan etkiliyor.



2

Çocuklarınızın W şeklinde oturmasını alışkanlık haline getirmesine izin vermeyin!



3

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, çocuk gelişimi için ebeveynlerin çok dikkatli olması gerektiğini söyleyerek, bazı noktaların çok hassasiyetle takip edilmesi gerektiğinin altını çizdi.



4

Çocukların oturma şekillerinden kaynaklı dikkat edilmezse oturuş bozukluğu meydana gelebileceğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, özellikle W şeklinde oturmanın çocuklarda sıklıkla görüldüğünü ifade etti.



5

W pozisyonunda oturmasının doğal bir geçiş yolu olduğunu söyleyen Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, "W oturma, bir çocuğun dizleri bükülmüş ve ayakları kalçalarının her iki yan tarafında ve dışında olacak şekilde yerde oturmasıdır. Çocuğa yukarıdan baktığınızda, bu oturuş şeklinin W harfine benzemektedir. Bu, en çok yeni oturmaya başlayan çocuklarda görülmektedir. 2 ile 3 yaşları arasında çocuklarda yaygın olarak karşılaşılmaktadır. Ancak bu oturuş şekline daha büyük yaştaki çocuklarda da fark edebilir. Bu şekilde oturmak çocuklar için doğal, kolay bir geçiş yoludur. Bu sebeple çocuklar genellikle emeklemeden oturmaya geçiş yaptıkları dönemde W oturma şeklini sıklıkla kullanırlar" dedi.



6

ÇOCUKLARIN W POZİYOSUNUNDA OTURMASININ SEBEPLERİ

ÇOCUKLARIN W POZİYOSUNUNDA OTURMASININ SEBEPLERİ

Çocukların esnek kas yapısına sahip olduklarını belirten Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, "Çocukların genel hareket açıklıkları daha fazladır. Bu sebeple çocukların çoğu kolayca bu pozisyonda oturabilirler. Çocuğun düşük kas tonüsüne sahip olma durumunda, güçsüz kaslara sahip olan bu çocuklar denge kurmakta ve duruşta ek stabilite sağladığı için W pozisyonda oturmaya eğilimlidir. Çocuğun kaslarının gergin kas tönüsüne sahip olunan nöromusküler rahatsızlıkları olan çocuklar bu pozisyonda oturmaya eğilimlidir. Çocuğun eklemlerinde aşırı esneklik halinin bulunması durumunda olan çocuklar bu pozisyonda oturmaya eğilimlidir. Çocukların büyüme ve gelişme döneminde olduğunu düşünürsek, ideal olmayan W oturuş pozisyonunun çocuğun gelişimini ve vücut yapısını etkilemesi kaçınılmazdır" İfadelerini kullandı.



7

W ŞEKLİNDE OTURMANIN ZARARLARI NELERDİR?

W ŞEKLİNDE OTURMANIN ZARARLARI NELERDİR?

Çocukların W şeklinde oturmayı alışkanlık haline getirmelerinin ciddi gelişimsel bozukluklara yol açabileceğini anlatan Açıkgöz, "Çocuklar, güç ve hareket ile ilgili becerilerinin en önemli temellerini erken çocukluk döneminde geliştirmeye başlarlar. Ailelerin bu büyüme ve gelişme döneminde çocuklarının fiziksel gelişmesini gözlemeleri oldukça önem taşımaktadır. Çocuğun oturuş şekli yani W şeklinde oturup oturmadığı ve özellikle çocuğun bunu bir alışkanlık haline getirip getirmediğine dikkat etmelidir. Küçük çocuklarda W şekilde oturuş başlangıçta çok fazla endişelenmeyi gerektiren bir durum olmayabilir. Günümüzde eğer beraberinde bir başka rahatsızlık yoksa çocukların çoğunun zaman içerisinde, kendiliğinden bu oturma şeklinden vazgeçtikleri bilinmektedir. Ancak yürümeye başladıktan sonra bu oturuş şeklini alışkanlık haline getirip getirmediğine dikkat edilmelidir" açıklamalarında bulundu.



8

ANNE BABALAR NE YAPMALI?

ANNE BABALAR NE YAPMALI?

Anne babaları çocuklarının gelişimsel sürecinde oldukça dikkatli olması gerektiğine vurgu yapan Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, ''3 ile 4 yaşından büyük çocuklarda sonra çocuğun sürekli olarak bu pozisyonu tercih ettiğini fark ederseniz ve özellikle beraberinde başka bir sorun da varsa, çocuğunuzu bu pozisyonda oturmaması için teşvik edilmelidir. Kötü alışkanlıkları bırakmak zordur. Bu sebeple fırsat varken onların sağlıklı gelişmelerine yardımcı olmalıyız. Mümkün olan en kısa sürede düzeltmelisiniz. Çocuğunuzun fiziksel olarak dengeli gelişimine yardımcı olacak başka şekillerde oturmayı teşvik etmelisiniz. Çocukların alışkın oldukları oturma pozisyonunu birdenbire değiştirmek kolay olmayabilir. Bununla birlikte sabırla, nazik bir şekilde hatırlatma ve yönlendirmeler yapmak en iyisidir. Çocuğunuzun yerde sık olarak oturma şeklinde değişikliklere imkan veren yer oyunlarını seçmek akıllıca bir yaklaşım olabilir.'' Diyerek ebeveynleri uyardı. Op. Dr. Açıkgöz, W şeklinde oturmayı alışkanlık haline getirmiş çocukların özellikle üç-dört yaşlarından sonra hala bu şekilde oturmaya devam edildiği gözlemleniyorsa mutlaka bir hekime baş vurulması gerektiğini söyledi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR