Çocuklarda tuvalet eğitimi nasıl olmalıdır, tuvalet eğitimine kaç yaşında başlanmalı? En etkili 3 günlük tuvalet eğitimi tekniği

Ebeveynler tarafından en çok önem verilen konulardan biri tuvalet eğitimidir. Öyle ki bu konuda karşılarına birden fazla tuvalet eğitim yöntemi çıkmaktadır. Bu yöntemlerden en etkilisi ise 3 günlük tuvalet eğitimidir. Peki, çocuklara tuvalet eğitimi nasıl verilmeli, kaç yaşında başlanmalı? 3 günlük tuvalet eğitimi nasıl veriliyor? İşte detaylar...

14.06.2022-17:01 - (Son Güncelleme: 14.06.2022-17:01) Çocuklarda tuvalet eğitimi nasıl olmalıdır, tuvalet eğitimine kaç yaşında başlanmalı? En etkili 3 günlük tuvalet eğitimi tekniği

Çocuğuna en etkili tuvalet eğitimini vermek isteyen ebeveynler birçok yöntemle karşılıyor. Bu yöntemlerin en etkilisi ise 3 günlük tuvalet eğitim tekniğidir. Peki, 3 günlük tuvalet eğitimi nasıl veriliyor? Detaylar haberimizde...

3 günlük tuvalet eğitim tekniği nasıl veriliyor?

Yalnızca üç gün süren bu yöntem anne ve babalar adına en kolay ve pratik çözümdür. Çocuğuna seri bir tuvalet eğitimi vermek isteyen ebeveynler için Çocuk Gelişimi Uzmanı Selma Yenidoğan 3 günlük tuvalet eğitim tekniği geliştirdi.

Söz konusu teknik 2 yaş ve üzeri çocuklarda uygulanabilmektedir. Bunun nedeni ise çocukların 2 yaşından itibaren gerek psikolojik gerek ise fiziksel olarak tuvalet eğitimine hazır hale gelmeleridir. Gelin 3 günlük tuvalet eğitimini detaylıca inceleyelim:

Eğitimin 1. günü

İlk olarak çocuğunuzu her zaman giydirdiğiniz şekilde giydirmeye özen gösterin. Sadece altına bez bağlamayın. Çocuğunuz neden bez takmadığınızı sorarsa, bezinin ona hoşça kal dediğini söyleyerek artık bez kullanmasına gerek olmadığını anlatın. Bunu anlatırken bez olmadan daha rahat ve mutlu hissedeceğini vurgulayın.

Çocuğunuza kahvaltıda bol lif içeren besinler seçin. Sebze ile meyve lif bakımından en zengin gıdalardır. Kuru kayısıyla yapılan püreler de bağırsakların daha hızlı çalışmasını sağlar. Bu besinlerle birlikte çocuğunuzun su tüketmesini sağlamayı da unutmayın.

Çocuğunuza bundan sonra tuvaleti geldiği zaman size söylemesini ve tuvaletini sadece lazımlığa yapması gerektiğini belirtin. Lazımlığını sevmesini sağlamanız da çok önemli. Bu yüzden renkli, üzerinde karakterler olan lazımlıklar tercih edebilirsiniz.

Çocuğunuzun tuvaleti geldiğinde onu lazımlığına oturtarak oraya rahatlıkla yapabileceğini belirtin.

Çocuğunuz tuvaletini lazımlığına yaptığı zaman onu övmeyi, aferin demeyi, başını okşamayı unutmayın ki doğru bir şey yaptığının farkına varsın.

Kırtasiyeden defter ve stickerlar alarak, çocuğunuz her tuvaletini yaptığı zaman deftere bir sticker yapıştırın. Bu üç günlük tuvalet eğitimi aşamasında oldukça önemlidir.

 çocuklarda 3 günlük tuvalet eğitimi

Eğitimin 2. günü

Eğitimin ikinci gününde de birinci gün yaptıklarınızı tekrar edeceksiniz.

Kahvaltıdan sonra çocuğunuzun altına bez bağlamadan onu yakınlardaki bir park ya da bahçeye götürün. Çocuğunuz altına bez bağlanmadığı için ilk aşamada kendini huzursuz hissedecektir. Bundan dolayı ona bez bağlamadan dışarı çıkmanın doğal olduğunu, tuvaleti geldiğinde size haber vermesini söyleyin. Tuvaleti geldiğinde de evinize giderek lazımlığına yapmasında yardımcı olun.

Evinizden uzak bir yere gitmeniz gerektiğinde lazımlığı mutlaka yanınızda götürün.

Eğitimin 3. günü

Son eğitim gününde de ilk iki günde uyguladığınız yöntemleri uygulayın. Fakat, son gün dışarı çıktığınızda evinize biraz daha uzak mesafeleri seçin. Böylelikle çocuğunuzun evden uzak kalma süresi artacak ve bu süre içinde tuvaletini kontrol edebildiğini görünce özgüveni artacaktır.

 bebeklerde tuvalet eğitimi

Tuvalet eğitiminde dikkat edilmesi gerekenler

Bu süreçte ebeveynlerin sabrı çok önemlidir. Sabır göstererek eğitime devam ederseniz çıkan sonuçtan çok mutlu olursunuz. Ancak sabırsız olursanız ve acele ederseniz bebeğiniz de bunu hissedeceği için mutsuz ve inatçı tavırlar sergileyerek süreci zorlaştırmak için her şeyi yapar.

Eğitim sürecinde bebeğinizin sıvı tüketim miktarına dikkat edin. Bu süreçte yapacağınız sıvı takviyeleri bebeğinizin tuvalete çıkmasında faydalı olacaktır.

Daha önce de bahsettiğimiz tuvalet defteri ile sticker seçenekleri bebeklerinizin tuvalet alışkanlığı kazanmalarını hızlandıracaktır. Kaka yaptığı zamanlarda ise daha büyük stickerlar ile ona ödül verebilirsiniz.

Eğitimde, bebeğinize fayda sağlayacak örnekler vermelisiniz. Çevrenizde bebeğinizin tanıdığı büyük kuzenleri, abisi, ablası varsa onların bez bağlamadıklarını ve yalnızca iç çamaşırı kullandıklarını anlatın. Ayrıca, tuvaletleri geldiği zaman bez yerine tuvalete yaptıklarını da söyleyin.

Eğitim boyunca gün içerisinde sıklıkla "Tuvalete gitmek istiyor musun, çişin geldi mi?" gibi sorular yöneltin. Ancak bebeğinizi fazla bunaltmamaya dikkat edin.

 çocuklarda tuvalet eğitimi

3 gün eğitimi işe yaramadığında ne yapılmalı?

Bebeğinizin lazımlık kullanmak istememe nedenini anlayın. Ona biraz zaman tanıyarak, ilerleyen haftada yeniden deneyin. 3 hafta süresince denediniz ve sonuç değişmiyorsa 1 ay ara vererek tekrardan eğitime başlayabilirsiniz. 

Esmagül Koçak
esmagulk@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal