Çocuklarda Düztaban Belirtileri Neler?

Düz taban günlük hayat konforunu oldukça kötü etkileyen bir durumdur. Özellikle çocuklarda bu durum oldukça yaygın. Peki çocuklarda düztaban belirtileri nelerdir?

25.04.2021-15:45 - (Son Güncelleme: 25.04.2021-15:55) Çocuklarda Düztaban Belirtileri Neler?

Düztabanlık durumu birçok kişinin hayatını olumsuz etkiliyor. Tedavi edilmezse ilerleyen dönemlerde ciddi sorunlara neden olabiliyor. Çocuklarda sıkça görülen düztabanlık tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri anlatan Fulya Ayak Cerrahi Merkezi Kurucusu, Op. Dr. Selim Muğrabi, önemli bilgiler paylaştı.

ÇOCUKLARDA DÜZTABAN BELİRTİLERİ NELER?

Çocuğun okul çağına başlamasıyla beraber aktivite seviyesi giderek artıyor. Daha fazla spor yapmaya başlıyor. Zaten düztabanlık şikayetlerinin en çok başladığı zamanlarda bu zamanlar. Sosyal yaşantının artmasıyla şikayetler de başlıyor. Birçok doktorun düztabanlığı tedavi etmeyi tercih ettiği zamanlar haliyle okul çağlarına denk geliyor. Çünkü çocuğun yorgunluğunu, spor çalışmalarından geri kalıp kalmadığını, günlük aktivitesini yerine getirip getiremediğinin sorgulandığı zamanlar okul çağları.

‘Havada ve yerde ayağının şekli aynı mı? Havadayken kavis varken, yerde çöküyor mu? Çocuk yürürken arkadan bakıldığında topuk içeri dönüyor mu, içeri basıyor mu?’ gibi evde yapılan gözlemler vardır. Ama her çocuğun altı aş civarıbir ortopedik muayeneden geçmesi gerekir. Bu çok önemli. Doktorun belirlemesi şart.

Düztaban Günlük Hayatı Nasıl Etkiler?

Spor performansını ve spor sonrası erken yorulma şikayetlerini getirdiği için düztabanlık, sportif faaliyetleri etkiler. Günlük performansı yerine getiremez. Okuldan eve geldiğinde bilek ve bacak ağrısı şikayeti olması, düzağrısı şikayeti olması gibi şeyler belirti. Şikayetler başladığında tedavi başlamalı.

Düztaban Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Düztabanlığın rijit mi, flexable mı olduğuna bakmak gerekiyor. Esnek mi,sert mi? Sert olanları ameliyat etme ihtiyacı oluyor, esnekleri de ameliyat etme ihtimali çok nadir oluyor. Çocuk tabanlıkla tedavi edilebilir mu önce ona bakmak gerekiyor. Tanı oyulduğu zaman, eğer sonuç ameliyatsa, çocuğungelişimini tamamlamasını beklemeye gerek yok. Bazı deformitelere erken müdahale etmek gerekiyor. Bazı durumlarda ise beklemek gerekiyor. Yaşa, şikayete vedeformitenin durumuna göre karar vermek gerekiyor. Altı yaşında çok deformitesiolan çocuk hemen ameliyat edilmeli, 11 yaşına gelmiş ama deformite az,tabanlıkla idare edebiliyor, o zaman kemik gelişimini beklenebilir. Flexableise zaten ameliyata gerek yok.

Çocuklar Düztaban Ameliyat Sonrası Üç Ayda İyileşebiliyor!

Yetişkin düztabanlığı giderek ilerleyen bir özellik gösterdiği için, onda ne kadar erken müdahale edilirse o kadar iyi. Çocukluk düztabanlığı yerleşik bir rahatsızlık. Çocuk düztabanlığında, tabanlıkla idare edebildiği zaman beklemekdaha doğru. Erişkinde hastalığın daha kötü gideceği belli, o yüzden hemen müdahale etmeli. Çocuklar ameliyat sonrası üç ayda iyileşiyor. Yaz tatili öncesinde ameliyat edip, okula yetiştiriyoruz. Ve düztabanlıktan tamamen kurtuluyor. Spor yapan bir çocuksa, ameliyattan bir yıl sonra istediği her sporu yapabilir hale gelir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal