16.03.2022-16:10 (Son Güncelleme:16.03.2022-17:28)


1

Doğanın bu döngüsünden en çok etkilenen çocuklar ve bebekler oluyor. Çünkü çocuk ve bebekler doğa ile yeni tanışmış ve bu döngü sürecine uyum sağlamakta güçlük çekerler. Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da mevsim değişikliklerinde vücutta bazı semptomlar görülebilir. Bu semptomlar, ağırlıklı olarak ateşli hastalıklardır.



2

Mevsimsel semptomlar tecrübesiz olan anne ve babaları oldukça endişelendiriyor. Çünkü hayattaki en önemli varlıkları olan çocukları ağır bir ateşli hastalık sürecine giriyorlar, huysuzlaşıyorlar ve sürekli ağrı çektiklerini ağlayarak belirtiyorlar. Bu durum, özellikle tecrübesiz genç anne ve babaları ciddi boyutlarda endişelendirmektedir.



3

Ateşli nöbetlerin tehlikesi nedir?

Ateşli nöbetlerin tehlikesi nedir?

Küçük çocuklarda ateşle ilişkili nöbetler ebeveynleri endişelendirebilir, ancak genellikle hayati tehlike oluşturmazlar. Ateşli nöbet denilen durumlarda çocuk bayılabilir, sertleşebilir ve her tarafı titreyebilir. Nöbetler genellikle bir veya iki dakika sürer, ancak daha uzun sürebilir ve nadiren ilaç tedavisi veya hastaneye yatış gerektirebilir.



4

Ateşli nöbetler karşısında ne yapılmalıdır?

Ateşli nöbetler karşısında ne yapılmalıdır?

Herhangi bir çocuk nöbeti türü için, ebeveynler veya bakıcılar sakin kalmalı ve şu dört yöntemi uygulamalıdır: 1- Boğulmayı önlemek için bebeği yan yatırın. Bebeği kısıtlamaya veya titremeyi durdurmaya çalışmanıza gerek yoktur. Nöbet kendi kendine geçecektir.



5

2- Çocuğunuzun ağzına asla bir şey koymayın. Bu, dişlerin kırılmasına, diş etlerinin zarar görmesine ve hatta hava yollarının tıkanmasına neden olabilir. 3- Nöbetlerinizi zamanlayın. Beş dakikadan uzun sürerse, acil ambulans çağırın. Nöbetleri durdurmak için ilaç gerekebilir.



6

4- Çocuğunuzu aynı gün kontrol edin. Kısa süreli nöbetlere acilen ihtiyaç olmamasına rağmen, öncelikle çocuğunuzun ateşinin nedenini bulmak için hastanede testler yaptırın.



7

Ateşli Nöbetler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Ateşli Nöbetler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Ateşli nöbetler, çocuklarda en sık görülen nöbet türüdür ve çocukların yüzde 2 ile yüzde 5'ini etkiler. Bunların çoğu 12 ila 18 aylıkken ortaya çıkar. Ateşin neden nöbeti tetikleyebileceği açık değil, ancak uzmanlar, bunda genetik bir durumun etkin olabileceğini belirtiyorlar. Tedavi genellikle Asetaminofen veya İbuprofen gibi ateş düşürücü ilaçları içerir. Genel tekrarlama riski yaşa bağlıdır. Bu risk, 1 yaşın altındaki çocuklarda yaklaşık yüzde 50 ve daha büyük çocuklarda yaklaşık yüzde 20'dir.



8

Kaç Çeşit Ateşli Nöbet Vardır?

Kaç Çeşit Ateşli Nöbet Vardır?

İki tür ateşli nöbet vardır. Daha sık görülen basit nöbetlere vücutta titremeler eşlik eder ve 15 dakikadan kısa sürer. Bu nöbet, çocuğun gelecekteki okul performansını veya zekâsını etkilemezler. Karmaşık nöbetler vücudun sadece bir bölümünü etkiler, 15 dakikadan fazla sürer veya 24 saat içinde tekrarlar ve biraz daha yüksek oranda gelecekte komplikasyonları olur. Bunun için ateşli nöbet başladığında genelde en yakın sağlık kurumuna başvurulması tavsiye ve tercih edilir. Ancak sağlık kurumuna gidene kadar veya ambulans gelene kadar çocuğun ateşini düşürmeye çalışın. Soğuk suda ıslattığınız besi çocuğunuzun vücuduna sürün veya kısa süreli sarıp tekrar kaldırın. Bunu hekime gidene değin veya ambulans gelene kadar, ateş düşene kadar tekrarlayın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR