Çocuklarda astımı tetikleyen faktörler! Tedavi seçenekleri nelerdir?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Damla Ağaçkıran, çocuklarda astım konusunda uyarılarda bulundu. Astımın genetik ve çevresel faktörlerden etkilenen kompleks bir hastalık olduğunun altını çizen Ağaçkıran, ebeveynlerde önemli uyarılarda bulundu.

23.12.2023-14:14 - (Son Güncelleme: 23.12.2023-17:16) Çocuklarda astımı tetikleyen faktörler! Tedavi seçenekleri nelerdir?

Astım hastası çocuklara iyi gelen tavsiyelerde bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Damla Ağaçkıran, "Omega-3 yağ asitlerinden zengin beslenme, paketli gıdalardan uzak durmak astım riskini azaltır. Probiyotik ve prebiyotiklerden zengin beslenme de bu hastalıktan korur. Çocukların bulundukları ortam sık sık havalandırılmalı, Hepa filtreli elektrik süpürgeleri kullanılmalıdır" dedi

Genetik ve çevresel faktörler etkin

Astımın hava yollarında daralma, bronşlarda alerjene karşı aşırı yanıt ve solunum yolu inflamasyonu oluşturan bir hastalık olduğunu belirten Ağaçkıran, astımın genetik ve çevresel faktörlerden etkilenen kompleks bir hastalık olduğunu ifade etti. Yapılan çalışmalarda astımın yüzde 36-79 civarında genetik geçişli olduğu gösterildiğinin bilgisini verdi.

Astım hastalığı

Astımın sebepleri

Ağaçkıran, astım tetikleyen sebepleri ise şöyle sıraladı: "Çocuklarda atopik cilde sahip olmak ve obezite, çevresel faktörlerden ev içi akarları, evcil hayvanlar, mantarlar, küfler, viral enfeksiyonlar başta olmak üzere özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları, aktif ya da pasif sigara maruziyeti, ev dışı ya da içi hava kirleticiler, beslenme (paketli gıda, fast-food tüketimi), aromatik kokular, deodorantlar, parfümler."

Çocuklarda astım tanısı nasıl konur?

Astım hastalığı

Çocuklarda astım tanısının Nasıl konulduğuna değinen Ağaçkıran, "Tekrarlayan hışıltı atakları geçiren çocuklar, gece artan öksürükler, egzersiz ve efor sonrasında ortaya çıkan öksürük, alerjenle karşılaştığında artan öksürükler, sık tekrarlayan ya da uzun süren üst solunum yolu enfeksiyonları ve inhaler tedaviye iyi yanıt alınması astıma yatkınlığı gösterir. Bu süreçte hastalar mutlaka astım açısından takip edilmelidir. Alerjene maruz kaldıktan sonra ortaya çıkan öksürük, öksürük nöbetlerine bağlı kusma, nefes darlığı, hışıltı, gece öksürükleri astımı düşündürür. Astımda en önemli bulgu bu şikâyetlerin ataklar halinde olmasıdır. Diğer önemli bulgu da bronkodilatatör ve steroid tedavileri sonrasında nefes darlığında azalma ve öksürükte gerileme olmasıdır" şeklinde konuştu.

Astım için nasıl önlemler alınabilir?

Soğuk havaların astım riskini artırdığını vurgulayan Uzm. Dr. Ağaçkıran, "Soğuk havalarda üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış, kapalı alanlarda havasız ortamlarda alerjenlere maruziyet arttıkça astım riski artmaktadır. Çocuklara astıma neler iyi geleceğini belirtmek gerekirse; Omega-3 yağ asitlerinden zengin beslenme, paketli gıdalardan uzak durmak astım riskini azaltır. Probiyotik ve prebiyotiklerden zengin beslenme bu hastalıktan korur. Bulundukları ortam sık sık havalandırılmalı. Hepa filtreli elektrik süpürgeleri kullanılmalı. Her hafta çarşafları en az 60 derecede yıkamak, yatak, yorgan ve yastıkların akarlara geçirgen olmayan kılıflarla kaplamak gerekir. Ortam nemi azaltılarak, halılar, pelüş oyuncaklardan uzak durulmalı’’ açıklamasında bulundu.

Ne Zaman doktora başvurulur?

Hangi durumlarda doktora başvurulması gerektiğini işaret eden Uzm. Dr. Ağaçkıran, "Nefes darlığı ve solunum zorluğu olduğunda, sık tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonu varlığında, tekrarlayan ve kontrol edilemeyen gece/egzersizle artan öksürüklerde mutlaka doktora başvurulmalı" diye konuştu.

Tedavi seçenekleri şu şekilde!

Astım tedavisinde iki yaklaşımın mevcut olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Ağaçkıran, şunları söyledi: "Uzun süreli bulgulardan koruyan ve bulguları kısa sürede gideren olmak üzere tedavi planı yapılır. Koruyucu tedaviler her gün düzenli kullanıldıklarında astımda klinik kontrolü sağlayan ilaçlardır. Bu grupta inhale kortikosteroidler en etkili olanlarıdır. Nefes darlığı ve solunum sıkıntısı olduğu durumlarda kullanılan ilaçlar ise hava yolu daralmasını engelleyerek hastanın rahatlamasını sağlar."

Aşıda bir tedavi yöntemidir

Astımda aşı tedavisinin etkilerini anlatan Uzm. Dr. Ağaçkıran, "Orta ve ağır alerjik astım hastalarında etkili bir tedavi yöntemidir. Uzun süreli kortikosteroid tedavisi alan ve ağır ataklar geçiren hastalarda mutlaka değerlendirilmesi gereken etkili bir tedavi seçeneğidir" diyerek sözlerine noktayı koydu.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal