Çocuğunuzun uykusu için verdiğiniz melatoninler! Sizin uykunuzu kaçıracak!

ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, yaklaşık her 20 çocuktan birinde uyku problemi olduğu görülüyor. Problemin çözümü için ailelerin reçetesiz temin edebildiği melatonin içerikli takviyelerin doktor kontrolü olmadan kullanımı tehlike saçtığını belirten, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı'ndan Doç. Dr. Serhat Güler, melatonin kullanımı hakkında bilgi verdi.

22.12.2023-15:04 - (Son Güncelleme: 22.12.2023-15:04) Çocuğunuzun uykusu için verdiğiniz melatoninler! Sizin uykunuzu kaçıracak!

Melatonin takviyesine yan etkilerine bağlı vakalarla karşılaştıklarını anlatan Güler, "Nöbet geçiren, ishal, kusma alerjik reaksiyonlarla kliniğimize başvuran hastalar oldu. Melatonini stabilize etmek için kullanılan bazı ek maddeler var ürünlerin içinde. Bu ek maddelere karşı alerjik reaksiyonlarla gelen hastalarımız oldu" diye konuştu.

Kliniklerde melatonin vakaları ortaya çıkmaya başladı

Ailelerin reçetesiz temin edebildiği melatoninin, doktor kontrolü olmadan kullanımı toksik tehlike saçtığı belirlenen araştırmada 25 farklı üründeki gerçek melatonin miktarının yüzde 74 ila yüzde 347 arasında değiştiği vurgulandı. Zehir kontrol merkezlerine başvuran melatonin zehirlenmesine bağlı olguların yüzde 530 arttığı, bunun çoğunluğunu da 5 yaş altı çocukların oluşturduğu ifade ediliyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı'ndan Doç. Dr. Serhat Güler, kendi kliniklerinde de melatonin yan etkilerine bağlı vakalarla karşılaştıklarını anlatarak önemli uyarılarda bulundu.

Gıda takviyesi bitkisel bir ürün olarak sunuluyor

Melatonin, uykuda özellikle uykunun ilk dönemlerinde salgılanan, uykunun faz değişimini kolaylaştıran ve derin uykuya geçmeyi sağlayan bir hormon olarak tanımlanıyor. Bitkilerde de salındığı görüldüğü için, bitkisel kaynaklı üretilmiş formlarıyla uykuyu kolaylaştırmak için gıda takviye halinde bitkisel bir ürün olduğu vurgulanarak reçetesiz olarak satılabiliyor. 

Uykunun bir ritmi ve bir düzeni var

Melatonin takviyesi

Bu yeni araştırmanın sonuçlarıyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Doç. Dr. Güler, "Uykunun bir ritmi ve bir düzeni vardır. Başlangıcından itibaren sonuna kadar geçen bir süreç ve uyku süresini göz önüne aldığınızda uykunun düzenini, ritmini, sürekliliğini bozan her durum uyku bozukluğu tanımlamasına giriyor. Dünyada da ülkemizde de özellikle çocuklarda uyku bozuklukları çok fazla görülüyor. Uyku, gündüzden etkilenen bir süreç. Gündüz hayatınızı bozan her şey, uyku problemine neden oluyor. Çocukluk çağında uyku bozuklukları, yaklaşık yüzde 8 ila 15 arasında değişiyor. Her 20 çocuktan birinde uyku bozukluğu var. Geceleyin sık uyanma, ağlayarak uyanma, gece terörleri, uykuda yürüme gibi uyku bozuklukları görülebiliyor. Ayrıca uyku süreleri de önemli" şeklinde konuştu.

Çok da masum değiller

Melatonin takviyesi

Melatoninin badem, fındık, rezene, papatya çayı, anason gibi bitkilerde çok yüksek düzeyde bulunduğu için bunlardan ayrıştırılmış melatonin hormonunun 'bitkisel suplement' olarak insanlara verildiğinde uykuya kolay geçmenin sağlandığı görüldüğü için melatoninin bir takviye ürün olarak ortaya çıktığını anlatan Doç. Dr. Güler, bitkisel diye her ürünün masum olmadığını vurgulayarak "Kullandığınız her bitkisel takviyenin, melatonin de dahil, doktor kontrolünde, yaşa ve kiloya uygun dozlarda kullanılması gerekiyor’’ dedi.

Başka ilaçlarla etkileşime girebilir

1 yaşındaki bir çocukla 10 yaşındaki bir çocuğa aynı melatonin dozunun verilemeyeceğini de anlatan Güler, "Üstelik kullanım süresi de değişir çocuğa göre. Yapılan çalışmalarda, mevcut melatonin ürünleri incelendiğinde bazı formlarda ürünün üzerinde belirtilen miktarın yaklaşık yüzde 374 yani normale göre yaklaşık 4 kat daha fazla olduğu tespit edilmiş. Kontrolsüz kullanımlarda, bir preparatın içeriğinin belli bir standardı olmadığı için normal dozda görmeyeceğiniz yan etkileri görme ihtimaliniz çok fazla. Melatonin yan etkisi olmayan bir suplement, bir gıda, bir hormon ya da destek ürünü değildir. Epilepsi ilaçlarıyla, antidepresanlarla, hipertansiyon ilaçlarıyla, erişkin çağda kullanılan kan sulandırıcılarla ciddi etkileşimleri olabiliyor. Uygun dozda kullanmadığınız zaman ortaya çıkacak yan etkiler gelip geçici olabildiği gibi hayati tehlike de yaratabiliyor" ifadelerine yer verdi.

Zehirlenme vakalarıyla karşılaştık

Kontrolsüz melatonin kullanımı ile ilgili kendi kliniklerinde de hasta tecrübeleri yaşadıklarının altını çizen Doç. Dr. Güler, "Nöbet geçiren, ishal, kusma alerjik reaksiyonlarla kliniğimize başvuran hastalar oldu. Melatonini stabilize etmek için kullanılan bazı ek maddeler var ürünlerin içinde. Bu ek maddelere karşı alerjik reaksiyonlarla gelen hastalarımız oldu. Daha da önemlisi çok değişik formlarda satılıyor. Şurup, şeker, yumuşak jel gibi birçok çeşidi var. Evde ilaç niyetine görülmeden ortalıkta rahatlıkla bırakılabildiği için bir tablet yerine 10-20 tablet çiğneyip intoksikasyon yani zehirlenme tablosu ile acilimize gelen çocuklar da oldu" diye konuştu.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal