Çocuğunuz mesleğini seçerken nelere dikkat etmelidir? Hangi meslekler tercih edilmelidir?

Kariyer seçimi hayatın en önemli planları arasında yer almaktadır. Geleceğin şekillenmesindeki temel unsur olan kariyer seçimi, uzmanlarına görüşlerine baş vurmayı gerekli kılabilir. Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ayşen Köse, kariyer planlama süreçlerinin, öğrencilerin şu anki özelliklerini temel alınıyor ancak gelecekteki potansiyel değişikliklerinin de açık olacak şekilde tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor.

22.02.2024-13:37 - (Son Güncelleme: 22.02.2024-13:37)

Lise ve üniversiteye geçiş sınavları yaklaştıkça ebeveynler ve çocuklar, gelecek planları ve meslek seçimiyle ilgili daha fazla planlamaya ve uzman görüşe ihtiyaç duyabilir. Geleceğe dair akılda kalan soruların cevaplarını ailelerin çocuklarıyla birlikte araştırmanın merakı ateşleyebileceğini belirten uzmanlar aileleri, "Yap ama hobi olarak yap, puanına yazık etme" gibi ifade ve tavırlardan kaçınmaları konusunda uyarıyor.

‘‘Çocuklarınızı yakından tanıyın!’’

Dr. Öğr. Üyesi Ayşen Köse, ailelerin çocuklarıyla meslek seçimi ve gelecek planlarıyla ilgili yapıcı, sağlıklı bir diyaloğu nasıl kurabileceklerine ilişkin önerilerde bulundu. Köse, öncelikle ailelere verilebilecek öneri; çocuklarının yetenekleri, becerileri, ilgilerini, değerlerini, kişilik özelliklerini daha yakından tanıdıkça onlara daha fazla destek verebileceklerini belirtti. Ayrıca çocukların zaman içerisinde isteklerinin değişebileceği de unutulmamalıdır.

Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ayşen Köse çocuklar meslek seçimi nasıl olmalıdır

Çocuklar ailelerinden etkileniyorlar!

Zaman geçtikçe süreç içerisinde çocukların; yeteneklerin, becerilerin, ilgilerin, değerlerin ve kişilik özelliklerinin zamanla değişebileceğini belirten Köse, "Kariyer planlama süreçleri, öğrencilerin şu anki özelliklerini temel alırken gelecekteki potansiyel değişikliklere de açık olacak şekilde esnek ve sürekli güncellenen bir yapıda olmalıdır. Araştırmalara baktığımız zaman gençlerin, aileleriyle gelecek planları üzerine yaptıkları konuşmalardan çok etkilendiklerini ve meslek seçimlerinde ebeveyn etkisinin önemli bir rolü olduğunu gösteriyor’’ şeklinde konuştu.

Bazı meslekler ‘‘Gerçek iş’’ olarak kabul görmüyor!

Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ayşen Köse çocuklar meslek seçimi nasıl olmalıdır

Çocuklarla kurulan diyaloglar, meslek seçimini ve iş dünyasının keşfinde etkili ve önemli olduğunu açıklayan Köse, ayrıca çocukların ilgilendikleri mesleklerde başarılı olmuş kişiler hakkında bilgi sahibi olmalarını teşvik etmenin ilham vereceğini aktardı. Türkiye’deki ebeveynlerin genel algısında sanat ve teorik alanlar gibi bazı meslekleri "gerçek iş" olarak görmedikleri için bunların yalnızca hobi olarak kalması gerektiği yönünde caydırıcı yorumlarda bulunduklarını aktardı. Köse, ebeveynlerin çocuklarını iş garantili mesleklere yönlendirmesinin anlaşılabilir bir durum olduğunu ancak teknoloji, yapay zeka ve otomasyonun gelişmesiyle mesleklerin hızla değiştiğinin hatırlatmasında bulundu.

Klasik mesleklerde değişiklik gösteriyor!

Toplum nezdinde iş garantili olduğu düşünülen ‘klasik mesleklerin’ dahi büyük bir değişim ve dönüşüm geçirdiğini belirten Köse, şunları kaydetti: "Sadece teknoloji değil, politik, ekonomik, coğrafi değişiklikler de mesleklerin doğasını değiştiriyor. Kısacası meslekler ve iş dünyası sürekli bir değişim halinde. Bu nedenle bugün iş garantili gibi görünen bir meslek, gelecekte aynı güvenceyi sunmayabilir. Ebeveyneler çocuklarını iş garantili gördükleri bir mesleğe yönlendirirken bu faktörü de düşünmeliler."

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal