Çocuğun Kan Grubu Anne Babadan Farklı Olabilir mi?

Evlilikler aşamasında kan uyuşmazlıkları önemli konular arasında yer almaktadır. Peki Yeni doğan bebeklerin kan grubu anne babasından farklı olabilir mi? Çocuğun kan grubu anne babadan farklı olabilir mi?

23.01.2021-09:57 - (Son Güncelleme: 23.01.2021-09:57) Çocuğun Kan Grubu Anne Babadan Farklı Olabilir mi?

Anne ve babalar çocuklarına genetik kodlarını aktarabilir. Kan grubu anne ve babayla farklı olan çocuklar bu durumun nasıl olduğunu merak edilen konulardan biridir.  Anne ve babayla ilgili kan gruplarının farklı olması mümkündür. Kan grubu konusu herkes tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor. Anne ve babanın kan grupları çocuğa nasıl geçer? Çocuğun kan grubu anne babadan farklı olabilir mi? İşte detaylar..

ÇOCUĞUN KAN GRUBU ANNE BABADA FARKLI OLABİLİR Mİ?

Kan gruplarını ne belirler? Kan gruplarının kimliğini belirleyen iki antijenik yapı vardır. Bunlara kan gruplarının 'adı' ve 'soyadı' diyelim. Bunların değişik şekillerde bir araya gelmesi ile temel olarak 8 farklı kan grubu ortaya çıkar. Bunlar; A RH(+), A RH(-), B RH(+), B RH(-), AB RH(+), AB RH(-), 0 RH(+), 0 RH(-) olarak sıralanabilir. 

Bir insanın kanının adını; yani A, B, AB ya da 0 olacağını anne ve babasından aldığı genler belirler. O insanda hem annesinden, hem de babasından aldığı iki gen bir arada bulunmaktadır. Örneğin annesinden A, babasından 0 grubu gelmiş olsa bile; genetik yapısı A0 olduğu halde, çocuğun grubu A olur. Çünkü A grubu daha baskındır. B grubu için de, aynı şeyler geçerlidir. Anne ve babasından B alıp BB olan ya da birinden B, diğerinden 0 alıp B0 olan kişinin kan grubu B'dir. Ancak anne ya da babasından A, diğerinden B grubu geliyorsa; her iki grup da baskın olduğundan, çocuğun kanı AB grubu olur. 0 olmasının tek yolu; her iki taraftan da 0 grubunun gelmesidir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal