Çıraklık okulu maaşları ne kadar, kaç TL?

İşyerlerinde zorunlu olarak gerçekleştirilen çıraklık durumlarında ödenmesi öngörülen maaşların asgari miktarı kanun tarafından belirlenmiştir. Bu kapsamda bir işyerinde çırak olarak çalışan işçilere devlet desteği verilmektedir. Peki, Çıraklık okulu maaşları ne kadar, kaç TL?

03.04.2022-00:05 - (Son Güncelleme: 03.04.2022-00:05) Çıraklık okulu maaşları ne kadar, kaç TL?

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında çırak; yapılan çıraklık sözleşmesi esaslarına göre mesleğinin bulunduğun alanlarda gerekli olacak olan bilgi ve becerilerini iş içerisinde geliştirme anlamına gelir. geliştirilen kişiyi ifade etmektedir. Kanunun gerektirdiği yönetmelik gereği çırak ile işveren arasında bir sözleşme düzenlenir ve düzenlenen sözleşmeyle birlikte bir ücret belirlenir. 

Çıraklık okulu maaşları ne kadar, kaç TL?

20’den az personeli olan bir işyerine mesleki eğitim alan öğrencilerin eğitimlerini tamamlayıcı alanlarda bulundurulması zorunlu olarak kılınmıştır. Bu öğrenciler ile yapılan çıraklı anlaşmasında ise öğrencilere asgari ücretteki net tutarının yüzde 15’inden daha az maaşının ödenmeyeceği işyerine yönetmelikte yer alan madde gereği öncesinde belirtilmiştir. İşyerinde 20 veya daha üzeri personel çalıştığı durumlarda ise mesleki eğitim gören öğrencilere asgari ücret net tutarının yüzde 30’inden daha az bir maaş ödemesi de yapılmayacağı ayrıca aktarılmıştır.

Çıraklık okulu maaşları ne kadar, kaç TL? 

Çıraklık okulu maaşları ne kadar, kaç TL?

Çırak olarak bir işyerine başlayanlara ise onun yaşına uygun asgari bet ücretinde yüzde otuzundan aşağı bir ücret verilemeyeceği belirtilirken ayrıca çırak çalıştırma durumlarında devlette maaş desteği vermektedir. 

Bu durum çerçevesinde çırak olarak çalışan bir işçi için ödenecek olan en az maaş 2022 yılının asgari ücreti olarak belirlenen 4.253,40  TL’nin yüzde 30 oranı olan 1.276,02 TL’dir.

Çıraklık durumları için devletin verdiği destek ise 20’den az işçi çalıştıran işyerlerine 1.276,02 TL’nin üçte ikisi olan 850,69 TL, 20’den fazla işçi çalıştıran işyerlerine ise 1.276,02 TL’nin üçte biri olan 425,34 TL'dir.

Herhangi bir işletmede zorunlu olarak yapılan çıraklık durumlarında devletin belirlemiş olduğu asgari aylık 1.276,02 TL olurken işveren dilerse bu rakamın üzerine yanında çalışan çırağa ödeyebilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal