Cinsellik Çocuğa Kaç Yaşında Anlatılmalı?

Cinsellik çocuğu kaç yaşında anlatılmalı sorusu, tüm bu sorunların ışığında, önemle cevaplanması gereken bir gereklilikle bizleri beklemektedir. Cinsel eğitim ne kadar doğru yaşlarda ve ne kadar nitelikli şekilde verilirse, o kadar fazla da verim alınır. Çocuklara cinsellik eğitimini nasıl verilmelidir?

14.07.2020-16:20 - (Son Güncelleme: 14.07.2020-16:17) Cinsellik Çocuğa Kaç Yaşında Anlatılmalı?

Söz konusu Türkiye olunca, cinsellik sorunlu konuların başında gelmektedir. Keza hem cinselliğin böylesi düşkünlük yaşandığı hem gizlendiği hem de din, gelenek, kültür gibi baskılarla saçma bir hale büründüğü ülkemizde, bu mesele sağlıklı şekilde ele alınamadığı için, sağlıklı bireylerin yerine, hastalıklı yahut sorunlu insanların yetiştiği görülmektedir. Bu yönde, çıkan kötü haberler de hep cinselliği bilmemekten, yanlış yaşamaktan, cahillikten veya sevgisizlikten ötürü meydana gelmektedir.

CİNSEL EĞİTİM NEDİR?

Cinsellik, insanın biyolojik ve ruhsal ihtiyaçlarını tamamladığı, cinsiyetler arası etkileşime de neden olan bir iletişim kanalıdır. Kişi kendi bedeniyle de karşıdaki bedenlerle de iletişim halindedir. Bu yönde, doğru cinsellik doğru eğitimden ve doğru iletişimden geçer.

Cinsel eğitim özellikle tıp, biyoloji veya psikoloji bölümü eğitmenlerinin de desteğiyle verilebilecek profesyonel bir öğretiler bütününü kapsar. Kişi önce bedeni tanır, ardından farklı cinsiyetleri, kendi bedenini ve diğerinin bedenini çözer. Bu yönde, hormonlar, cinsel organlar, üreme gibi temel konularda da bilgi edinir.

Cinsel eğitim, beden hijyeninden dürtülere değin geniş bir alan anlatısıdır. Özellikle, ortaokul yılları itibarıyla, yavaş yavaş çocuklara verilmesi tavsiye edilir. Eğlenceli bir şekilde aktarılmalıdır. Kimi zaman kızlı-erkekli, kimi zaman da ayrı ayrı cinsiyetlerin olduğu sınıflarda zorunlu ders niteliğinde sunulmalıdır. Erkeğin kadına saygı göstermesi, kadının kendi bedeninden utanmaması; regl, mastürbasyon, cinsel birleşme, korunma, vücut bakımı gibi başlıkların dozunda ve pedagojik mahiyette nitelikli şekilde ortaya koyulması, çocukların ve gençlerin başka mecralardan yanlış bilgiler edinip, yanlış pratikler gerçekleştirmesini de engeller.

CİNSEL EĞİTİM ÇOCUĞA KAÇ YAŞINDA VE NE ŞEKİLDE VERİLMELİDİR?

Cinsellik çocuğa kaç yaşında anlatılmalı sorusunun cevabı, ergenlik dönemi şeklinde verilebilir. Ergenlik çocuktan çocuğa değişir gibi görünse de genelde bu, ortalama 12-17 yaş arasıdır. Öyle ki, çocuklar 18 yaşından itibaren de reşit sayılmaya başlarlar.

Genç kızlara âdet kanamasının anlatılması, cinsel organlar ve bekaret durumu hakkında bilgi verilmesi; erkek çocuklara da ereksiyon, mastürbasyon gibi durumlardan, meniden bahsedilmesi gerekebilir. Kız ve erkek çocukların farklı cinsel organlar taşısalar da eşit oldukları, kimi hormonal farkları bulundukları, testosteron ve östrojen hormonlarının birbirine etkileri de anlatılabilir. Ayrıca, ‘‘ben nasıl dünyaya geldim?’’ gibi bir sorunun cevabı da ancak bu derste ya da anlatımda, bilimsel yollarla verilebilir. Bilimsel bilginin gündelik hayata ve psikolojik durumlara yansıyacak bir dille, eğlenceli şekilde ve resimlerle aktarılması önemlidir. Cinsellik çocuğa kaç yaşında anlatılmalı sorusu, bu anlatımın kapsamının da belirlenmesini zorunlu kılmaktadır.

Cinsellik çocuğa kaç yaşında anlatılmalı denildiğinde, 12 yaş ve sonrası, uygun bir dönemi kapsamaktadır. Bilgiler yavaş yavaş aktarılmaya başlayabilir.

CİNSEL EĞİTİM VERİLMESİ ÇOCUĞA NE FAYDA SAĞLAR?

Cinsellik çocuğa kaç yaşında anlatılmalı sorusu ışığında, verilebilecek cevap, ergenlik dönemi şeklindedir. Bu yönde, cinsel eğitimin verilmesi çocuk ve çevresi açısından şu avantajları sağlayacaktır:

*Çocuk cinsel eğitim alarak, onu gözünde büyüterek, abartmaz. Cinselliğin normal bir şey olduğunu kanıksar.

*Çocuk cinsel eğitim alarak, kendisinden utanmaz. Kendi bedeninden de utanmaz. Başkasının bedenine ve sınırlarına da saygı göstermeyi öğrenir.

*Çocuk cinsel eğitim alarak, düşüncelerini gizlemez. Özgür ve demokratik bir ortamda doğruyu-yanlışı kolayca ayırt edebilir ve sağlıklı bir tartışma kültürü edinebilir.

*Çocuk cinsel eğitim alarak hem karşı cinsi hem de hemcinslerini daha iyi tanır.

*Çocuk cinsel eğitim alarak, özgüven elde eder. Bilimsel bilginin etkisiyle, yanlış bilgiler de öğrenmez. Kulaktan dolma bilgileri de elemeyi öğrenir.

*Çocuk cinsel eğitim alarak, önyargılarından kurtulur. Daha sevecen, samimi ve iddialı bir birey haline gelir.       

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal