Günümüzde tıp ve teknoloji ne kadar ilerlemiş olursa olsun geçmişten gelen bazı alışkanlıklar peşimizi bırakamaz ve biz hâlâ eski geleneklerde takılı kalmaya devam ederiz. O konulardan bir tanesi de cinsel sağlık sorunlarına "Çevre ne der" düşüncesiyle aldırış etmemekten geçer. İşte o sağlık sorunları ve nedenleri.
Birçok kişinin yardım almaktan çekindiği veya tedavisine geç kaldığı cinsel sağlık sorunları, gün geçtikçe daha da artmaya başladı. Üro-androloji Uzmanı Prof. Dr. Halim Hattat, 2025 yılına gelindiğinde dünyada 322 milyon erkeğin performans sorunu yaşayacağının öngörüldüğüne dikkat çekti. 40 yaşın üzeri olan her 10 erkekten 7’sinin cinsel sağlığında sorun yaşadığını vurgulayan Prof. Hattat erken yaşlarda alınabilecek önlemler ile cinsel hayatın uzun yıllar devam ettirilebileceğini ve sorun yaşanmayacağını belirtti. İşte cinsel sağlığı etkileyen rahatsızlıklar ve alınması gereken önlemler...
Cinsel sağlık sorunları temelde hastalıklarla ilgili olmakla birlikte ufak tariflerle de desteklenebilir. Bilindik bir tarif olan; Bal, ceviz süt ve zencefili karıştırıp yediğiniz zaman afrodizyak etkisi yaşayacaksınız. Peki bunlara rağmen hala sorun devam ediyorsa ne yapmalısınız? İşte sinsel sağlık sorunlarının nedenleri...
Sertleşme işlevinde en önemli rolü damar yapısı üstlenir. Cinsel bölgeye giden damarlar yüksek kolesterol-tansiyon veya sigaradan dolayı daralabilir ve bu da performans sorunlarına neden olur. Gizli diyabet, diyabet, insülin direnci, hipertansiyon, yüksek kolesterol gibi rahatsızlıklarınızı takip etmeniz gerekir. Damarsal riskleri olan erkeklerde bazı gibi yöntemlerle cinsel bölge damaları görüntülenebiliyor.
Şeker hastası olan erkeklerin yüzde 50 ila 70'inde performans sorunu görülmektedir. Yani bu şeker hastalarının tam 3 kat daha fazla risk altında olduğuna işaret. Diyabete bağlı cinsel bölge sinirlerinde zarar olup olmadığı bazı testlerle tespit edilebiliyor.
Fazla kilo ve vücut yağı hem libidonun yönetilmesini sağlayan testosteron hormonunun düşmesine hem de performansın azalmasına neden olur.
Uykusuzluk ve özellikle uyku apnesi performansın neredeyse yüzde 40 oranında etkilenmesine neden olur.q
Testosteron eksikliği performans sorunları yaşanmasına neden olmakla kalmayıp performans ilaçlarının da işe yaramamasına sebep olur. Aynı zamanda tiroit, prolaktin gibi hormonları kontrol ettirmek de gerekir.
Birçok tansiyon, kolesterol, kalp, ülser ilacı, bazı idrar söktürücü ilaçlar, uyarıcı veya uyutucu ilaçlar, hormonlar, antidepresanlar performansın etkilenmesine neden olur.
Multiple skleroz, parkinson, inme gibi sorunlarda performansın etkilenmesine neden oluyor.
Beyin-cinsel organ hattına zarar verecek işlemlerle cinsel bölge lokal dokusunda hasar yaratan ameliyatlar sonrasında da performans sorunu görülmektedir.
Prostat büyümesi, prostat kanseri ya da prostat enfeksiyonları da performansın etkilenmesine neden olur.
Sürekli oturan, hareket etmeyen, yürüyüş veya egzersiz yapmayan erkeklerde performans sorunları daha sık görülmekte. Metabolik değerlendirmelerle erkeklerin tam fiziksel performansı ve riskleri ölçülebiliyor.
Günde 1 paketten fazla sigara içmek erkeklerdeki performans sorununun neredeyse yüzde 50 artıyor. Bu nedenle sigara kullanmamak, kullanılıyorsa acilen bırakmak çok önemli.
Alkolün afrodizyak etkisi olduğu düşünülse de fazla tüketilen alkol performansın bozulmasına neden olur. Bu etki hemen ortaya çıkabileceği gibi zaman içinde de kendini gösterir.
Stres cinsel konsantrasyonun yerle bir olmasına neden olur. Bunun yanı sıra stres hormonları olarak da bilinen kortizol ve adrenalin hormonları performansın artmasını sağlayan maddelerin düşmesine neden olur.
Performansta sorun yaşama korkusu özellikle daha önce sıkıntı yaşayan erkeklerde gelişmektedir. Bu korku tek başına bile performansın etkilenmesine neden olur.
İlişkisinde sorun yaşayan, cinsel iletişim eksikliği olan erkeklerde sorun daha fazla görülüyor.