03.09.2022-16:10 (Son Güncelleme:04.08.2023-11:15)


1

Cinsel sorunlar

Cinsel sorunlar

Günümüzde cinsellik, çoğu kişi için utanılan, hatta doktora bile danışmaktan kaçınılan bir konu haline geldi. Genç kadın Acıbadem Fulya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Selcan Bahadır ile yaptığı görüşmeden sonra, cinsel sorunlar yaşayanların doktora gitmekten çekinerek, genellikle internetten çare aradıklarını dile getirdi. Bu nedenle durum daha karışık bir hale gelebiliyor.



2

Kadınlarda isteksizlik

Kadınlarda isteksizlik

Son zamanlarda özellikle kadınlarda cinsel isteksizlik giderek büyük bir sorun haline geldiğini belirten kadın, Dr. Selcan Bahadır’ın “Kadınlarda en sık görülen cinsel işlev bozukluğu; cinsel istek ve buna bağlı uyarılma sorunlarıdır. Bu sorunlar; kadının sürekli veya tekrarlayıcı bir şekilde cinsel etkinlikte bulunma isteğinin az olması veya hiç olmaması durumu olarak tanımlanırken, tanı koyabilmek için kişinin bu durumla ilgili bir sıkıntı duyması da gerekmektedir. Bazı kaynaklar yüzde 50 oranında kadının cinsel istek ve uyarılma bozukluğu yaşadığını bildirmiştir. Öte yandan ülkemizde kliniklerimize başvuru oranı bu yoğunlukta değildir. Çünkü cinsellik hala tabu olarak görülen ve çekinilen bir konudur” sözlerini anlattı.



3

Biyopsikososyal

Biyopsikososyal

Kadınlarda cinsel isteksizliğin biyopsikososyal olarak incelendiğini belirten Dr. Selcan Bahadır, “Depresyon, kaygı bozukluğu gibi nedenler ve buna yönelik kullanılan ilaçlar sorunları başlatabilirken; cinselliğe dair olumsuz inanışlar, öz güven eksikliği, romantik ilişkiye ve eşe dair olumsuz tutumlar, duygusal yakınlığın azalması, evlilik çatışmaları, kadının gebelik, emzirme veya menopoz gibi dönemlerinin hormonal farklılıkları, cinsel taciz veya travma öyküsü ve cinselliği eşe karşı yerine getirilmesi gereken bir görev veya sadece üremeye yardımcı bir araç olarak görmesi, yine üreme çağında bazı hormonal sorunlar ve kullanılan ilaçlar da cinsel isteksizlik olarak karşımıza çıkabiliyor.” dedi.



4

Cinsel isteksizliğe yol açan sebepler

Cinsel isteksizliğe yol açan sebepler

Diğer yandan çocuklar evin sorumlulukları ekonomik kaygılar ve birçok neden cinsel isteksizliğe yol açabiliyor. Genç kadın Dr. Selcan Bahadır’ın söylediklerinden sonra uyguladığı kürle cinsel hayatına kavuştu.



5

Erkeklerde isteksizlik

Erkeklerde isteksizlik

Kadın Dr. Selcan “Erkekler de cinsel sorunlar nedeniyle hekime başvurmaya çekiniyor. Başvurularda en sık karşılaştığımız sorunlar; ereksiyon veya boşalma sorunları oluyor. Ereksiyon veya boşalma sorunu yaşayan bir erkeğin öncelikle şikayetinin ne olduğu ve altta yatan bir istek sorunu olup olmadığının ayrıntılı olarak sorgulanması gerekiyor.” dediğini vurguladı.



6

Psikolojik sorunlar sebep olabiliyor

Psikolojik sorunlar sebep olabiliyor

“Yetersiz veya yanlış cinsel bilgi, altta yatan psikolojik sorunlar, evlilik çatışmaları, ekonomik sorunlar veya ağır iş yükü gibi birçok faktör erkek cinsel istek azlığının altında yer alan nedenlerden olabiliyor. Erkeklerde de tedavi için cinsel istek bozukluğu değerlendirilmesi biyopsikososyal model üzerinden yapılıyor. Erkeğin yaşı, hormonal durumu ve yine kullandığı ilaçlar açısından mutlaka değerlendirme yapmak gerekiyor” sözlerin devam etti.



7

Cinsel terapi teknikleri

Cinsel terapi teknikleri

Dr. Selcan Bahadır, “Biz cinsel sağlıkla ilgilenen uzmanlar doğru cinsel terapi teknikleri ile bireylere fayda sağlamaya çalışmaktayız. Unutmayalım ki; her çift için doğru olan bir cinsel istek düzeyi veya cinsel ilişki sıklığı yoktur. Kişiler ilişki içinde değerlendirilmeli, partner katılımı ile cinsel terapi uygulanmalıdır. Partner katılımı ile yapılan tedavilerin daha başarılı olduğu bilinmekle birlikte, partneri olmayan bireylerin terapilerini bireysel olarak da yapabiliyoruz” Genç kadın her gece kullandığı kürün tarifini verdi.



8

Cinsel isteği arttıran kür

Cinsel isteği arttıran kür

Bal, ceviz, badem, fıstık, fındık, zerdeçalı mikserle karıştırıp her gece düzenli olarak tüketebilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr